România sprijină autoritățile tunisiene în combaterea efectelor generate de virusul SARS-CoV-2

România sprijină autoritățile  tunisiene în combaterea efectelor generate de virusul SARS-CoV-2

România sprijină autoritățile  tunisiene în combaterea efectelor generate de virusul SARS-CoV-2


Astăzi, 9 august 2021, statul român urmărește de o manieră prioritară să acorde sprijin Republicii Tunisia, puternic afectată de creșterea accentuată a numărului de cazuri confirmate  SARS-CoV-2, derulând o misiune externă complexă, caracterizată prin: deplasarea unei echipe de medici și asistenți într-o unitatea spitalicească din Tunisia, acordarea de echipamente medicale de necesitate imediată personalului sanitar tunisian, respectiv acordarea de vaccinuri împotriva Covid-19.


Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa punct național de contact a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Republica Tunisia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere susținerea eforturilor de combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2.


Prin grija Departamentului pentru Situații de Urgență, o echipă formată din 13 cadre medicale ( 5 medici și 8 asistenți ) vor sprijini personalul sanitar tunisian pentru 21 de zile, în lupta cu situația generată de creșterea exponențială a numărului de noi cazuri pozitive SARS-CoV-2. La această misiune vor participa 2 ofițeri din cadrul DSU - Direcția Generală Protecție Civilă și 1 ofițer din cadrul IGSU  însărcinați cu dublă responsabilitate, coordonarea  întregii misiuni respectiv asigurarea unei legături permanente cu autoritățile sanitare și de protecție civilă din Tunisia.


Totodată, 22.240 măști FFP2 și FFP3,  203.000 măști chirurgicale, 50.400 teste antigen vor fi donate, cu titlul gratuit,  cadrelor medicale tunisiene, în scopul asigurării protecției acestora împotriva coronavirusul SARS-CoV-2.


De asemenea, în vederea susținerii eforturilor de combatere a efectelor generate de virusului SARS-CoV-2, 188.000 de doze de vaccin împotriva  COVID - 19 Astra Zeneca  vor fi  acordate cu titlu gratuit, ca ajutor umanitar, autoritătilor tunisiene. Acestea  reprezintă doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către Compania Astra Zeneca, prin Acordurile-cadru încheiate de către Ministerul Sănătăţii cu Comisia Europeană.


Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, o aeronavă C-27 J Spartan, aflată în dotarea Forțelor Aeriene Române va decola astăzi, 9 august 2021, începând cu ora 12:00  de la “Baza 90 Transport Aerian” cu destinația Tunisia, în vederea exercitării  misiunii umanitare   complexe de sprijinire a  autorităților tunisiene în eforturile de combatere a efectelor generate de virusul SARS-CoV-2.


La evenimentul prilejuit de plecarea cadrelor medicale vor participa E.S. Dna. Raja Jhinaoui Ben Ali, ambasadorul Republicii Tunisia în România, secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Cornel Feruță secretarul de stat, șef al DSU, dr. Raed Arafat. 


Reamintim faptul că misiunea externă derulată astăzi sub egida Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene  a fost aprobată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, condus de premierul României, cu informarea prealabilă a președintelui României, domnul Klaus Iohannis.

09.08.2021