Misiunile desfășurate de salvatori, în acest weekend

Misiunile desfășurate de salvatori, în acest weekend

În ultimele trei zile s-au înregistrat 4.343 de situații de urgență. Pompierii au intervenit pentru stingerea a 469 de incendii, iar echipajele SMURD au acordat prim ajutor pentru 3.351 de persoane.


Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 8 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.


În cursul zilei de vineri, o situație soldată cu o victimă s-a produs în județul Constanța, unde mai multe echipaje de stingere au acționat pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un apartament aflat la parterul unui bloc, din localitatea Mihail Kogălniceanu. Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au acționat pentru lichidarea incendiului ce se mnaivesta pe o suprafață de aproximativ 15 mp, într-o cameră, precum și pentru evacuarea a două persoane de la etajele superioare. Până la sosirea echipajelor operative, din apartamentul afectat, a fost evacuată de către locatari o persoană în vârstă de 70 ani, ce prezenta arsuri la nivelul feței și căilor respiratorii. După acordarea asistenței medicale de urgență, victima a fost transportată la spital.


Misiunea zilei de sâmbătă a fost cea din județul Suceava, unde peste 60 de salvatori au acționat pentru stingerea unui incendiu produs la Palatul Administrativ. Ajunși la locul solicitării, pompierii au constatat faptul că incendiul se manifesta la acoperișul clădirii, pe o suprafață de aproximativ 2.000 mp. În sprijinul acestora au fost alocate forțe și mijloace din cadrul ISU Botoșani, precum și resurse ale Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență. Misiunea a presupus efort susținut și atenție sporită din partea salvatorilor, aceștia acționând timp de mai bine de 7 ore pentru lichidarea flăcărilor.


O altă intervenție pentru lichidarea unui incendiu s-a produs în cursul zilei de duminică, în municipiul București, produs la o construcție din lemn și 3 autoturisme, în sectorul 6 al Capitalei. În urma acestui eveniment, au ars construcția din lemn, pe o suprafață de aproximativ 40 mp, precum și 3 autoturisme. Din cauza efectului termic au fost afectate și alte 10 autoturisme aflate într-o parcare supraterană din vecinătatea construcției. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.


În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate, iar dinamica operativă va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național și vor fi dispuse măsuri imediate pentru gestionarea situațiilor de urgență și acordarea primului ajutor specializat persoanelor aflate în dificultate.


Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire https://fiipregatit.ro/ sau intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

08.03.2021