Misiunile desfășurate de pompierii militari, în acest weekend

Misiunile desfășurate de pompierii militari, în acest weekend

În ultimele trei zile s-au înregistrat 4.357 de situații de urgență. Pompierii au intervenit pentru stingerea a 210 de incendii, iar echipajele SMURD au acordat prim ajutor pentru 3.472 de persoane.


Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 15 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În ciuda eforturilor salvatorilor, 8 persoane și-au pierdut viața, în județele Arad, Bacău, Caraș-Severin, Cluj, Olt și Teleorman.


În cursul zilei de vineri, un eveniment care a presupus efort susținut din partea colegilor noștri a fost cel din județul Constanța, atunci când salvatorii au intervenit pentru căutarea / salvarea a doi scafandri dispăruți la aproximativ 500 m în largul Mării Negre, pe raza localității Eforie Nord. Cei doi lucrau pentru o firmă de cercetare și inginerie marină și monitorizau procesul de nisipare a plajei. Pe timpul desfășurării activităților unul dintre scafandri a suferit un atac de panică, iar în încercarea celuilalt de a-l salva, nu au mai ieșit la suprafață. Aceștia au fost scoși la mal de către echipajele de intervenție, însă, din nefericire, nu au răspuns manevrelor de resuscitare.


O altă misiune relevantă a avut loc sâmbătă, în județul Ialomița, atunci când pompierii au fost solicitați să intervină în cazul unui accident rutier produs între o autoutilitară și un autoturism, pe raza comunei Movilița. Pompierii din cadrul Detașamentului Urziceni au acționat de urgență cu o autospecială de intervenție, o ambulanță SMURD. În urma accidentului, au rezultat două victime conștiente și neîncarcerate care au fost monitorizate la fața locului. După acordarea masurilor de prim-ajutor, una dintre acestea a fost transportată la Spitalul Municipal Urziceni, iar în cazul celei de-a doua persoane, nu s-a impus transportul la spital


Nici ziua de duminică nu a fost lipsită de evenimente pentru salvatori, mai multe echipaje de descarcerare și prim-ajutor din cadrul ISU Bacău au intervenind pentru salvarea a 5 persoane, victimele unui accident rutier produs pe DN 2, între 2 autoturisme. Din cauza impactului puternic, 3 persoane și-au pierdut viața pe loc, iar alte 2 persoane au fost transportate la spital, pentru investigații suplimentare.


În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.


Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin intermediul platformei naționale de pregătire https://fiipregatit.ro/ sau al aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

12.04.2021