Misiunile desfășurate de pompierii militari, în acest weekend

Misiunile desfășurate de pompierii militari, în acest weekend

În acest sfârșit de săptămână, pompierii militari au gestionat 3.795 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 3.045 de persoane aflate în dificultate.


În afara acestor situații, salvatorii au intervenit pentru stingerea a 202 de incendii, precum și în alte 538 de intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată, etc. Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 16 accidente rutiere.


Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:


O misiune complexă a avut loc în județul Prahova, pompierii fiind solicitați să intervină vineri, în urma producerii unui accident rutier, pe DN1, în localitatea Băicoi, unde un autoturism a intrat într-un stâlp. Peste 15 salvatori, cu 2 autospeciale de descarcerare, 1 autospecială de stingere , 1 terapie intensivă mobilă și 1 echipaj SMURD s-au deplasat, în cel mai scurt timp, la locul evenimentului, constatând faptul că, în urma acestui incident au rezultat 4 victime. Din cauza impactului puternic, 2 persoane și-au pierdut viața, iar celelalte 2 victime, după ce au fost asistate medical de către echipajele SMURD, au fost transportate la spital.


O altă intervenție deosebită a avut loc sâmbătă, în urma izbucnirii unui incendiu la o locuință din localitatea Pârscov, județul Buzău. Prin eforturi susținute, pompierii buzoieni au limitat propagarea incendiului, care se manifesta generalizat la o casă de locuit și la anexe, pe o suprafață de aproximativ 300 mp. Pe timpul operațiunilor de intervenției, 3 persoane au primit îngrijiri medicale la fața locului.


Misiunea zilei de duminică a fost cea din județul Vaslui, unde peste 70 de pompieri, care au încadrat 15 autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, au intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă, în orașul Bârlad. Ajunși la locul evenimentului, colegii noștri au constatat faptul că flăcările se manifestau la nivelul a 6 locuințe și la mai multe anexe gospodărești. Pe timpul operațiunilor de intervenție, 4 persoane, care au suferit atac de panică, au fost asistate medical de către colegii noștri. De asemenea, pentru a preveni orice situație care să le pună viața în pericol, 18 persoane au fost evacuate, 10 dintre acestea fiind relocate în spații puse la dispoziție de autoritățile locale.


În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor. Totodată, Centrul Operațional Național al IGSU va monitoriza dinamica din teren, iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru gestionarea cu eficiență a situațiilor de urgență înregistrate la nivel național.


Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

10.05.2021