Bilanțul ultimelor 24 de ore

Bilanțul ultimelor 24 de ore

 

Ultimele 24 de ore au fost solicitante pentru pompierii din întreaga țară! Indiferent că sting incendii, participă la misiuni de descarcerare sau acționează pentru deblocarea și salvarea persoanelor sau animalelor din medii ostile vieții, salvatorii desfășoară zilnic sute de intervenții, pentru protecția comunităților.

 

În ultima zi, mare parte din efortul colegilor noștri a fost concentrat pentru gestionarea solicitărilor primite din partea cetățenilor, pentru acordarea asistenței medicale de urgență.

 

Astfel, la nivel național, 1.044 de persoane au primit ajutor din partea echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (271 cazuri), urmată de județele Cluj (53 cazuri) și Timiș (40 cazuri).

 

În afara acestor solicitări, salvatorii au acționat pentru stingerea a 25 de incendii, precum și în alte 221 misiuni destinate protecției comunităților.

 

În cursul zilei de ieri, pompierii brașoveni au intervenit în urma producerii unui accident rutier, ce a avut loc pe DN13, între localitățile Rodbav și Măieruș, în care au fost implicate un autoturism și un autotren. Din nefericire, în urma impactului, cei 4 ocupanți ai autoturismului și-au pierdut viața. Conducătorul autotrenului a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD sosit la locul evenimentului.

 

Concomitent cu misiunile de stingere a incendiilor, descarcerare sau acordare de prim ajutor, în ultimele 24 ore, în contextul fenomenelor de vreme rea, pompierii au intervenit în sprijinul autorităților și populației din zonele aflate sub incidența acestora.

 

Astfel, au fost emise 8 atenționări meteorologice COD GALBEN de averse, ce au vizat județele: Arad, Bihor, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Mehedinți, Mureș, Olt, Sălaj, Timiș, Teleorman și Vâlcea.

 

În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 113 gospodării. Totodată, au fost evacuate 169 de persoane, dintre care 58 au fost cazate în spații puse la dispoziție de autoritățile locale, iar 106 persoane au fost relocate la rude. Din cauza viiturii puternice au fost afectate 3 stâne, unde pompierii au salvat 1200 de oi.

De asemenea, din cauza manifestării vremii nefavorabile, traficul rutier a fost blocat, temporar, pe un drum național,în localitatea Rătești, DN 19A, însă prin efortul conjugat al autorităților, situația a fost remediată și traficul reluat, în condiții de siguranță.

În perioada supusă raportării au fost transmis 5 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, astfel:

  • 1 mesaj privind fenomene hidrologice periculoase, în județul Satu Mare;

  • 4 mesaje privind prezența animalelor sălbatice (urși), în județele Brașov (3) și Mureș.

Evoluția dinamicii din teren va fi monitorizată de Centrul Operațional Național din IGSU, iar la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților din zonele afectate.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

14.05.2021