Misiunile desfășurate de pompierii militari, în acest weekend

Misiunile desfășurate de pompierii militari, în acest weekend

În perioada 14-16 mai, la nivel național, pompierii militari au gestionat 3.868 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând pentru acordarea primului ajutor unui număr de 3.168 de persoane aflate în dificultate.


Salvatorii au intervenit pentru stingerea a 126 de incendii, precum și în alte 587 de intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată, etc.


Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 16 accidente rutiere.


Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, în acest weekend, amintim:


• În cursul zilei de vineri, mai multe echipaje de stingere, din cadrul ISU Dolj, au acționat pentru localizarea si lichidarea a doua incendii, unul produs in cartierul Făcăi, la un centru de colectare autoturiseme vechi, iar cel de-al doilea izbucnit la turla unei Biserici din comnuna Catane. Datorită intervenției prompte a colegilor noștri, incendiile au fost stinse în scurt timp, evitând astfel propagarea flăcărilor la vecinătăți. În urma celor două evenimente, nu au fost înregistrate victime.


• Un eveniment rutier, în care au fost implicate trei autoturisme, a avut loc sâmbătă, în sectorul 6 al Capitalei. Echipajele operative ajunse la locul solicitării au constatat că în urma acestui incident au rezultat 5 victime, dintre care una se afla în stare de inconștientă, încarcerată. După acordarea asistenței medicale de urgență de către echipajele SMURD sosite la fața locului, victimele au fost transportate la spital, pentru investigații medicale suplimentare.


• Un alt accident rutier, care a presupus alocarea de forțe considerabile, a avut loc tot sâmbătă, în județul Iași, localitatea Vânători, în care au fost implicate un microbuz și un autotren. Din cele 17 persoane implicate, 13 au fost transportate la spital, în stare de conștiență, pentru investigații suplimentare. Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru gestionarea misiunii de raspuns, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție. La fața locului, echipajele operative au intervenit cu 2 mașini de stingere, 1 autospecială de descarcerare și 1 autospecială pentru transport victime multiple. Totodată, pentru optimizarea misiunii, în teren, au acționat și 2 ambulanțe SMURD, 1 autospecială de terapie intensivă mobilă și 2 ambulanțe aparținând Serviciului Județean de Ambulanță.


• O altă misiune, care a presupus efort susținut din partea colegilor noștri, a fost și cea din cursul zilei de duminică, în județul Vaslui, unde mai multe echipaje de stingere au acționat pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuință, din localitatea Gura Idrici, comuna Roșiești. Sosiți la locul intervenției, salvatorii au constatat faptul că flăcările se manifestau într-o cameră a locuinței, existând pericolul de propagare la întregul imobil. Totodată, până la sosirea pompierilor, o persoană, surprinsă de flăcări, a fost evacuată de către vecini. Aceasta prezenta arsuri pe o suprafață de aproximativ 60% din suprafața corporală și insuficiență respiratorie, fiind evaluată de către echipajul SMURD aflat la locul incidentului. Ulterior, aceasta a fost transportată la spital, pentru investigații medicale amănunțite.


În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor. Totodată, Centrul Operațional Național al IGSU va asigura monitorizarea dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru gestionarea cu eficiență a situațiilor de urgență înregistrate la nivel național.


Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

17.05.2021