Bilanțul misiunilor din weekend

Bilanțul misiunilor din weekend

În acest sfârșit de săptămână, pompierii militari au gestionat 3.920 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru3.247 de persoane aflate în dificultate.

 

În afara acestor situații, salvatorii au intervenit pentru stingerea a 128 de incendii, precum și în alte 534 de intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată, etc. Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 14 accidente rutiere.

 

Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:

 

Intervenția salvatorilor bistrițeni de vineri, în urma producerii unui accident rutier, pe DJ 172G, în localitatea Dorolea, unde un autoturism a intrat într-un cap de pod și s-a răsturnat în afara părții carosabile. În urma impactului au rezultat 3 victime, încarcerate, iar una dintre acestea se afla în stop cardio-respirator. Pompierii au intervenit prompt, iar în urma extragerii victimelor și efectuarea manevrelor de resuscitare, persoana aflată în stop cardio-respirator a fost stabilizată și transportată la spital împreună cu celelalte două persoane rănite pentru îngrijiri medicale de specialitate.

 

Un alt accident rutier a avut loc sâmbătă, salvatorii ieșeni fiind solicitați să intervină în urma impactului produs între 2 autoturisme, în zona localității Hoisești, pe DN 28. Pompierii au extras cele 2 victime rezultate în urma impactului, dar în ciuda tuturor eforturilor, 1 persoană și-a pierdut viața.Cea de a doua a fost transportată la o unitate spitalicească, pentru investigații de specialitate.

 

De asemenea, duminică, pompierii din 4 județe (AR, BH, CJ și TM) au fost solicitați să intervină în urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate.Au fost înregistrate efecte în 12 localități, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 3 curți și de pe 2 străzi, degajarea a 33 copaci rupți de vânt, a unui stâlp de telefonie și elemente de construcție de la nivelul a 4 imobile, fiind avariate 2 autoturisme.

Traficul rutier a fost temporar blocat pe 1 drum național (DN 2/BH) din cauza copacilor doborâți de vânt.

 

La acest moment, nu sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice.

 

În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor. Totodată, Centrul Operațional Național al IGSU va monitoriza dinamica din teren, iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru gestionarea cu eficiență a situațiilor de urgență înregistrate la nivel național.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.rosau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

 

 

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

24.05.2021