Bilanțul ultimelor 24 de ore

Bilanțul ultimelor 24 de ore

În cursul zilei de ieri, 27 mai a.c., pompierii au acționat pentru gestionarea a 1.350 situații de urgență. La nivel național, au fost înregistrate 1.075  de solicitări pentru acordarea de prim ajutor, 1.100 de persoane fiind asistate medical.

 

În afara acestor situații, salvatorii au acționat pentru stingerea a 45 de incendii, în cazul a 2 accidente rutiere, precum și în alte 228 misiuni,cum ar fi: acțiuni desfășurate în contextul fenomenelor meteorologice periculoase,deblocare persoane și animale, distrugere muniție neexplodată și alte tipuri de intervenții destinate protecției comunităților.

 

Una dintre intervențiile relevante gestionate în cursul zilei de ieri a avut loc în județul Cluj. Salvatorii au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe DN1, pe raza localității Copăceni, unde un microbuz, în care se aflau 10 pasageri, s-a răsturnat în afara părții carosabile. Forțele operative sosite la fața locului au acordat măsuri de prim ajutor medical celor 10 persoane implicate, doar 4 dintre acestea fiind transportate la spital, pentru investigații de specialitate.

 

O misiune de stingere a unui incendiu, care a presupus atenție sporită din partea colegilor noștri, a fost cea din județul Iași, atunci când pompierii au acționat pentru localizarea și lichidarea flăcărilor izbucnite la o casă, în localitatea Târgu Frumos. Ajunși  la fața locului, salvatorii au constat faptul că incendiul se manifesta la una din camerele locuinței. Din  nefericire, în urma acestui incident, 2 persoane, care au suferit arsuri pe 80% și respectiv 50% din suprafața corporală, au fost declarate decedate.

 

Concomitent cu misiunile de stingere a incendiilor și a celor de descarcerare, în contextul fenomenelor de vreme rea, salvatorii militari au intervenit în sprijinul autorităților și populației din zonele aflate sub incidența acestora.

 

Astfel, vremea nefavorabilă a produs efecte în 24 de localități din 9 județe (AB, AG, BC, CJ, CV, DB, DJ, HD și MS), unde colegii noștri au acționat pentru evacuarea apei din 12 case, 7 anexe, 92 curți, 40 beciuri, precum și pentru degajarea a 2 copaci căzuți pe liniile de electricitate. Totodată, în localitatea Simnicul de Sus, județul Dolj, salvatorii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință lovită de fulger. În urma acestor incidente, nu au fost înregistrate victime.

 

De asemenea, din cauza acumulărilor de apă pe carosabil, circulația rutieră s-a desfășurat îngreunat pe 4 străzi din municipiul Craiova, dar, prin efortul conjugat al autorităților, situația a fost remediată și traficul rutier reluat, în condiții normale.

 

La acest moment, sunt  intervenții în desfășurare, pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice, în județul Mureș, unde colegii noștri intervin pentru evacuarea apei din mai multe gospodării.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
28.05.2021