Misiunile desfășurate de salvatori, în acest weekend

Misiunile desfășurate de salvatori, în acest weekend


În acest sfârșit de săptămână, pompierii militari au gestionat 3.886 de intervenții. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 3.257 de persoane aflate în dificultate.

 

În afara acestor situații, salvatorii au intervenit pentru stingerea a 125 de incendii, precum și în alte 513 de intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată, etc. Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 14 accidente rutiere.Misiunea zilei de sâmbătă a fost cea din Capitală, unde peste 120 de salvatori au acționat pentru stingerea unui incendiu produs o la hală tip Parter + 1 etaj, în sectorul 6. Ajunși la locul solicitării, pompierii au constatat faptul că flăcările se manifestau pe aproximativ 700 mp, pe ambele niveluri ale clădirii, cu degajări masive de fum. Din cauza fumului generat de  incendiu, colegii noștri au evacuat 30 de persoane aflate în două blocuri apropiate de locul incendiului, iar alte 23 de persoane s-au autoevacuat. Misiunea a presupus efort susținut și atenție sporită din partea salvatorilor, în urma evenimentului nefiind înregistrate victime.

 

O altă intervenție complexă a avut loc duminică, în județul Prahova, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au acționat în cazul unui accident rutier produs pe DN 1A, pe raza localității Măneciu, unde un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile.
În urma evenimentului rutier au rezultat 3 victime. Din cauza impactului puternic și a leziunilor suferite o persoană și-a pierdut viața, iar o altă victimă a fost transportată la spital. Starea de sănătatea a celei de-a treia persoane nu a impus transportul la o unitate spitalicească.

 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate. Dinamica operativă va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, iar, la nevoie, vor fi dispuse măsuri imediate pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență și acordarea primului ajutor specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire https://fiipregatit.ro/ sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

07.06.2021