Misiunile pompierilor din ultimele 24 de ore

Misiunile pompierilor din ultimele 24 de ore

În cursul zilei de ieri, 15 iunie a.c., pompierii au acționat pentru gestionarea a 1.249 situații de urgență. La nivel național, au fost înregistrate 1.037 de solicitări pentru acordarea de prim ajutor, 1.036 de persoane fiind asistate medical.


În afara acestor situații, salvatorii au intervenit pentru stingerea a 30 de incendii, în cazul a 3 accidente rutiere, precum și în alte 179 misiuni,cum ar fi: acțiuni desfășurate în contextul fenomenelor meteorologice periculoase,deblocare persoane și animale, distrugere muniție neexplodată și alte tipuri de intervenții destinate protecției comunităților.


Una dintre intervențiile relevante gestionate în cursul zilei de ieri a avut loc în localitatea Bârlad, județul Vaslui,unde 11 mașini de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea flăcărilor izbucnite la o hală de depozitare mase plastice. Ajunși la fața locului, salvatorii au constat că incendiul se manifesta generalizat la 2 hale, pe o suprafață de aproximativ 1000 mp. După efortul susținut al echipajelor de intervenție, flăcările au fost stinse, în urma evenimentului nefiind înregistrate victime.


O altă intervenție care a presupus atenție sporitădin partea salvatorilor a fost și cea din județul Brașov, în cursul nopții trecute, atunci trei autospeciale de stingere și un echipaj SMURD au acționat în localitatea Făgăraș, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la subsolul unui bloc. La sosirea echipajelor de intervenție incendiul se manifesta pe aproximativ 7 mp. Pompierii au lichidat incendiul în scurt timp, însă, din nefericire, pe timpul operațiunilor de stingere o persoană a fost găsită decedată.


Concomitent cu misiunile de stingere a incendiilor și a celor de descarcerare, în contextul fenomenelor de vreme rea, salvatorii au intervenit în sprijinul autorităților și populației din zonele aflate sub incidența acestora.


Astfel, vremea nefavorabilă a produs efecte în 24 de localități din 10 județe (BT, BR, BZ, CL, CT, GL, HR, IS, MS, VN și VS), unde colegii noștri au acționat pentru evacuarea apei din 2 case,1 anexă, 15 curți, 18 beciuri, precum și pentru degajarea a 16 copaci căzuți pe carosabil și a unor elemente de acoperiș care au avariat 3 autoturisme.


De asemenea, din cauza acumulărilor de apă pe carosabil, circulația rutieră a fost temporar oprită pe 3 drumuri naționale (DN 28B/BT, DN 3/CL și DN 23 A/VN), dar, prin efortul conjugat al autorităților, situația a fost remediată și traficul rutier reluat, în condiții normale.

În perioada supusă raportării au fost transmise 16 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERTprivind prezența animalelor sălbatice (urși) în zone locuite, în județele:Brașov(7), Covasna(4), Harghita(2), Mureș(2) și Suceava.


De asemenea, evoluţia fenomenelor hidrometeorologice este permanent monitorizată la nivelul IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în județele afectate a forțelor și mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situații de urgență.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.


SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

16.06.2021