Bilanțul ultimelor 24 de ore

Bilanțul ultimelor 24 de ore

În cursul zilei de ieri, la nivel național, 1.155 de persoane au primit asistență medicală de urgență


Ultimele 24 de ore au fost solicitante pentru echipajele SMURDdin întreaga țară, cele mai numeroase misiuni pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă fiind derulate în zona București-Ilfov (258), urmată de județele Cluj (60),Mureș (55) și Timiș(51).


În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 37 incendii, 6 misiuni de descarcerare, precum și în alte 202 de intervenții în sprijinul comunităților.


O intervenție relevantă, gestionată în cursul zilei de ieri, a avut loc în județul Gorj, unde salvatorii au fost solicitați să intervină în cazul unui accident rutier, pe DN66, pe raza localității Brănești, atunci când un autoturism a lovit un cap de pod, răsturnându-se în afara părții carosabile. Ajunse la locul solicitării, echipajele de descarcerare au constatat că, în urma evenimentului rutier,au rezultat 3 victime. În ciuda eforturilor depuse de către pompieri, o persoană și-a pierdut viața, iar celelalte 2 au fost transportate la spital, pentru investigații de specialitate.


Concomitent cu misiunile de stingere a incendiilor și a celor de descarcerare, în contextul fenomenelor de vreme rea, salvatorii au intervenit în sprijinul autorităților și populației din zonele aflate sub incidența acestora.


În perioada supusă raportării, au fost emise 12 avertizări/atenționări de fenomene meteorologice imediate dintre care 1 COD ROȘU pentru județul Mehedinți și8 COD PORTOCALIU pentru 6 județe( AR, CS, DJ, GJ, MH și OT ) și 3 COD GALBEN pentru 4 județe ( DB, IS, MS și SV ), ceau vizat precipitații abundente, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelie, grindină.


De asemenea, au fost emise 8 avertizări/atenționări de fenomene hidrologice imediate dintre care 1 COD PORTOCALIU pentru 2 județe( CSși MH ) și 7 COD GALBEN pentru 6 județe ( AR, CS, DJ, GJ, HD și MH ), ce au vizat scurgeri importante de pe versanți, torenți şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale şi creșteri de debite şi niveluri pe unele râuri cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENȚIE/APĂRARE.


În urma manifestării vremii nefavorabile, la nivel național au fost înregistrate evenimente izolate în 6 localități din 5 județe (GL,GJ, GR, HR, și OT), unde colegii noștri au acționat pentru evacuarea apei din 2 curți, 2 beciuri și 1 stradă, pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil, cât și pentru stingerea unui incendiu provocat de trăsnet, fiind afectate 3 anexe gospodărești.


Evoluţia fenomenelor hidrometeorologice este permanent monitorizată la nivelul IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în județele afectate a forțelor și mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situații de urgență.


Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.


SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

18.06.2021