Bilanțul misiunilor din weekend

Bilanțul misiunilor din weekend

Aproape 5.000 de intervenții ale pompierilor, în acest sfârșit de săptămână


În perioada 25-27 iunie, la nivel național, pompierii militari au gestionat 4.839 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând pentru acordarea primului ajutor unui număr de 3.677 de persoane aflate în dificultate.


Salvatorii au intervenit pentru stingerea a 170 de incendii, precum și în alte 938 de intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată, inundații, etc.


Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 26 accidente rutiere.


Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, în acest weekend, amintim:


Intervenția din cursul zilei de sâmbătă a pompierilor ialomițeni, în urma producerii unui accident rutier pe DN 2, în care au fost implicate un autoturism și o autoutilitară. În ciuda tuturor eforturilor salvatorilor, 2 persoane din cele 3 implicate în accident și-au pierdut viața. În urma acordării asistenței medicale la fața locului, cea de-a 3 victimă a fost transportată la spital, pentru investigații de specialitate.


O altă intervenție complexă care s-a soldat cu pierderi de vieți omenești a avut loc tot în cursul zilei de sâmbătă, pe DN 23, la ieșire din localitatea Măicănești, unde echipajele de salvatori vrânceni au acționat în cazul unui accident rutier produs între un autoturism și un utilaj agricol. În urma evenimentului rutier au rezultat 2 victime, din nefericire decedate.


O altă misiune, care a presupus efort susținut din partea pompierilor a fost și cea din cursul zilei de duminică, unde pompierii gorjeni au intervenit în urma unui accident rutier produs între 2 autoturisme, pe DN 6, în localitatea Polovragi. În urma evenimentului, din nefericire o persoană și-a pierdut viața, iar celelalte 5 victime au fost transportate la spital pentru investigații de specialitate.


Concomitent cu misiunile de stingere a incendiilor și a celor de descarcerare, în contextul fenomenelor de vreme rea, salvatorii au intervenit în sprijinul autorităților și populației din zonele aflate sub incidența acestora.


În contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate, s-au înregistrat efecte în 24 de județe (AB, AG, AR, BC, BH, BR, BZ, CJ, CS, CT, CV, GJ, HD, IF, IL, MM, MS,SB, SM, SV, TM, TR, VN și VL), unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 casă, 6 anexe gospodărești, 16 curți, 15 beciuri, pentru degajarea a 273 copaci, fiind afectate 11 autoturisme.


 De asemenea s-a acționat pentru îndepărtarea unor elemente de construcție de la acoperișurile a 20 imobile, cât și pentru stingerea a 2 incendii provocate de trăsnete la 1 anexă gospodărească și la 1 stâlp de electricitate.


La momentul raportării sunt intervenții în desfășurare ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice în 2 județe (CL și VN).


În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor. Totodată, Centrul Operațional Național al IGSU va asigura monitorizarea dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru gestionarea cu eficiență a situațiilor de urgență înregistrate la nivel național.


Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStor


28.06.2021