Misiunile pompierilor din ultimele 24 de ore

Misiunile pompierilor din ultimele 24 de ore

Ultimele 24 de ore au fost solicitante pentru pompierii din întreaga țară! Indiferent că sting incendii, participă la misiuni de descarcerare sau acționează pentru deblocarea și salvarea persoanelor sau animalelor din medii ostile vieții, inundații, salvatorii desfășoară zilnic sute de intervenții, pentru protecția comunităților.


În ultima zi, mare parte din efortul colegilor noștri a fost concentrat pentru gestionarea solicitărilor primite din partea cetățenilor, pentru acordarea asistenței medicale de urgență.


Astfel, la nivel național, 1.154 de persoane au primit ajutor din partea echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (276 cazuri), urmată de județele Constanța (71 cazuri) și Mureș (52 cazuri).


În afara acestor solicitări, salvatorii au acționat pentru stingerea a 67 de incendii, precum și în alte 344 misiuni destinate protecției comunităților.


În cursul zilei de ieri, pompierii buzoieni au intervenit în urma producerii unui accident rutier, ce a avut loc în județul Buzău, pe DN 2, raza localității Oreavul, unde un autoturism a intrat în coliziune cu o autoutilitară. Din nefericire, în urma impactului puternic și a leziunilor suferite 1 persoană și-a pierdut viața, iar cea de-a 2 victimă implicată în evenimentul rutier a fost transportată la spital, după acordarea asistenței medicale de urgență.


Concomitent cu misiunile de stingere a incendiilor, descarcerare sau acordare de prim ajutor, în ultimele 24 ore, în contextul fenomenelor de vreme rea, pompierii au intervenit în sprijinul autorităților și populației din zonele aflate sub incidența acestora.


În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții s-au înregistrat efecte în 66 localități din 20 județe (BH, BR, BN, CJ, CT, CS, CV, DB, GL, HR, HD, IS, IF, MM, MS, NT, PH, SV, TL și VS) și municipiul București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 35 case, 134 curți, 42 beciuri și pentru degajarea a 38 copaci și 2 stâlpi de electricitate căzuți pe carosabil, fiind afectate 8 autoturisme. Totodată, colegii noștri au acționat pentru îndepărtarea unor elemente de construcție de la acoperișul unui imobil.


În județul Neamț, 5 persoane din 2 localități sunt evacuate preventiv la rude, din casele inundate, iar 11 familii din localitatea Sărata sunt izolate din punct de vedere rutier din cauza unui pod avariat de ape. De asemenea, în localitatea Bălănești s-au luat măsuri pentru consolidarea digului aflat în aval de iazul Bălănești, pentru a preveni erodarea acestuia.


În perioada supusă raportării au fost transmise 43 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, astfel: 20 mesaje privind prezența animalelor sălbatice (urși), în județele: Argeș (4), Brașov (8), Covasna (1), Harghita (1), Mureș (5) și Suceava (1); 23 mesaje privind fenomenele meteorologice periculoase ce se pot produce în contextul avertizărilor hidro-meteorologice emise, în județele: Bistrița Năsăud (1), Caraș-Severin (2), Constanța (1), Galați (1), Harghita (1), Iași (6), Maramureș (1), Mureș (1), Neamț (7) și Suceava (2).


La momentul raportării sunt intervenții în desfășurare ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice în județeleGalați și Neamț.


Evoluția dinamicii din teren va fi monitorizată de Centrul Operațional Național din IGSU, iar la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților din zonele afectate.


Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

02.07.2021