Bilanțul misiunilor din weekend

Bilanțul misiunilor din weekend

În acest sfârșit de săptămână, pompierii au gestionat 4.234 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 3.367 de persoane aflate în dificultate.


În afara acestor situații, salvatorii au intervenit pentru stingerea a 154 de incendii, precum și în alte 648 de intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată etc. Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 24 accidente rutiere.


Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:


O intervenție complexă a avut loc în cursul zilei de vineri, în județul Constanța, unde peste 120 de pompieri au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la Rafinăria Petromidia, din localitatea Năvodari. Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că flăcările se manifestau violent cu flacără deschisă și degajări mari de fum. Planul Roșu de Intervenție a fost activat imediat după primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns. Incendiul a fost localizat în mai puțin de 1 oră. Din nefericire, în ciuda tuturor eforturilor depuse de salvatori, 1 persoană a fost găsită decedată, iar alte 5 persoane au fost rănite.


Un alt eveniment soldat cu pierderi de vieți omenești a avut loc sâmbătă, în urma unui accident rutier, produs pe raza localității Carei, DN 19, în care au fost implicate 2 autoturisme. Echipajele ISU Satu Mare sosite la fața locului au constatat că în urma evenimentului rutier au rezultat 5 victime. Din cauza impactului puternic și a leziunilor suferite, 1 persoană și-a pierdut viața, iar celelalte 4 victime au fost transportate la o unitate spitalicească pentru îngrijiri suplimentare de specialitate.


O altă misiune care a necesitat atenție sporită din partea salvatorilor, a avut loc duminică, în județul Iași, unde echipajele operative au fost solicitate să intervină la un accident rutier, produs pe raza localității Ciurea, în care au fost implicate 2 autoturisme. Pompierii sosiți la fața locului au constatat că în urma evenimentului rutier au rezultat 6 victime. După acordarea asistenței medicale de urgență, cei 6 ocupanți ai autovehiculelor au fost transportați la spital, pentru investigații de specialitate.


Totodată, în primele ore ale acestei dimineți, salvatorii teleormăneni, au fost solicitați să intervină în urma unui accident rutier produs între un microbuz și un autotren, în județul Teleorman, pe raza localității Drăgănești Vlașca. La fața locului s-au deplasat imediat 6 echipaje de pompieri care au constatat faptul că în urma evenimentului rutier au rezultat 8 victime. Pentru gestionarea misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Din nefericire, în ciuda eforturilor depuse de echipajele de pompieri, 3 persoane și-au pierdut viața, o persoană a fost asistată medical, iar celelalte 4 victime au fost transportate la spital.


Concomitent cu misiunile de stingere a incendiilor, descarcerare sau acordare de prim ajutor, în cursul zilei de vineri , în contextul fenomenelor de vreme rea, pompierii au intervenit în sprijinul autorităților și populației din zonele aflate sub incidența acestora.


În contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate în data de 02.07. a.c., s-au înregistrat efecte în 32 localități din 9 județe (BC, BR, CV, DB, GJ,GL,NT, PH și SV), unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 3 case, 18 curți, 45 beciuri, 4 operatori economici și 1 pasaj pietonal. De asemenea, colegii noștri au acționat pentru îndepărtarea unor elemente de construcție de la acoperișul unui imobil, precum și pentru degajarea a 8 copaci, fiind afectate 2 autoturisme.

Totodată, circulația rutieră fost temporar afectată pe 2 drumuri naționale(DN2G – BC și DN 1A/PH) din cauza apei și aluviunilor de pe carosabil.


Inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.


Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea portalului https://fiipregatit.ro/sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

05.07.2021