Bilanțul ultimelor 24 de ore

Bilanțul ultimelor 24 de ore

În ultimele 24 de ore, aversele torențiale au produs inundații în 66 de localități din 24 județe (AB, AR, AG, BH, BN, BT, BR, CJ, CS, CV, DB, GL, GJ, IF, HD, HR, MS, MM, NT, PH, SB, SV, VL și VS) și municipiul București.


În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, pompierii au acționat în sprijinul cetățenilor și autorităților locale pentru evacuarea apei din 43 case, 75 curți și 6 beciuri/subsoluri, de pe 1 stradă, pentru îndepărtarea unor elemente de construcție de la acoperișurile a 17 imobile (1 instituție publică), pentru degajarea unei bariere de cale ferată prăbușite, pentru degajarea a 119 copaci și 9 stâlpi căzuți pe carosabil, fiind afectate 24 autoturisme, precum și pentru stingerea a 3 incendii (2 copaci și 1 stâlp de electricitate) provocate de fulger.


Situații deosebite au fost înregistrate în județul Bistrița-Năsăud, în localitatea Ilva Mică, unde o persoană a fost lovită de o bucată de lemn căzută de pe acoperișul unui imobil. Persoana a fost transportată la spital, conștientă.


Totodată, pe raza loc. Ilva Mare (BN) din cauza traficului feroviar blocat pe ruta Timișoara – Iași, 268 persoane aflate în trenul IR 1766 au fost transbordate cu 6 autocare din loc. Năsăud în Vatra Dornei și 195 persoane aflate în trenul IR 1765 care circulau pe ruta Iași – Timișoara au fost transbordate cu 3 autocare din loc. Vatra Dornei în Năsăud.


Traficul rutier a fost temporar blocat pe 9 drumuri naționale (DN 7C/AG, DN 75/AB, DN 17D/BH, DN 66/HD, DN 13/HR, DN 18/MM, DN 17A/SV, DN 17 B/SV, DN 18/SV) și 7 drumuri județene (DJ 581/CS, DJ 582/CS, DJ 242/GL, DJ 176/SV, DJ 177 A/SV, DJ 178A/SV și DJ 290/SV) din cauza copacilor rupți căzuți pe carosabil.


Traficul feroviar a fost temporar blocat pe raza loc. Târgu Bujor/GL, calea ferată fiind inundată pe o distanță de aproximativ 100m, din cauza revărsării râului Chineja, fiind afectată Secția CF privată nr 703 Galați – Bârlad. Momentan se circulă cu restricție de viteză de 5 km/h.

De asemenea, a fost temporar întrerupt în jud. Bistrița Năsăud, loc. Ilva Mare și în loc. Poiana Ilvei (Regionala Iași) și în jud. Suceava, pe Magistrala 502, între loc. Mestecăniș și Gura Humorului din cauza copacilor căzuți pe linia de cale ferată.


Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, au fost înregistrate avarii în 21 localități din 3 județe (BT, SV și VN), însumând un număr de 20.487 consumatori finali nealimentați. Pentru remedierea deficiențelor au acționat echipe ale furnizorului de electricitate.


La acest moment nu sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice.


Recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.


Mai multe informații despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului FII PREGĂTIT (https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

06.08.2021