Bilanțul misiunilor din weekend

Bilanțul misiunilor din weekend

Peste 3.500 de persoane asistate medical de echipajele SMURD

                          Flăcările au mistuit 1.270 ha suprafețe de teren

 

În acest sfârșit de săptămână, pompierii au gestionat 4.542 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea a constat în asistență medicală de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 3.552 de persoane aflate în dificultate.

 

În afara acestor situații, salvatorii au intervenit pentru stingerea a 426 de incendii, 299 dintre acestea au fost arderi necontrolate la miriști, vegetație uscată și gunoi, fiind afectate aproximativ 1.270 ha suprafețe de teren, precum și în alte 544 de intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată, etc.

 

Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 18 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.

 

Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, în acest weekend, amintim:

 

O misiune complexă a avut loc vineri, în județul Mehedinți, pompierii fiind solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la groapa de gunoi, în localitatea Halânga. Forțele de intervenție sosite la locul evenimentului au constatat că incendiul se manifestă cu flacără deschisă, pe o suprafață de aproximativ 5.000 metri pătrați. Având în vedere degajările mari de fum ce se îndreptau spre zona locuită, a fost transmis un mesaj de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite.

 

O altă intervenție care a presupus atenție sporită din partea pompierilor bihoreni, a avut loc în cursul zilei de sâmbătă, pe DJ 108J, pe raza comunei Budureasa, unde un ATV s-a răsturnat. În ciuda tuturor eforturilor depuse de forțele operative, 1 persoană și-a pierdut viața din cauza leziunilor suferite, iar cea de-a 2 persoană implicată în accident a fost transportată la o unitate spitalicească, după acordarea asistenței medicale de urgență.

 

Un alt accident soldat cu victime a avut loc duminică în județul Brașov, pompierii fiind solicitați să intervină, în urma producerii unui accident rutier, în care au fost implicate 2 autoturisme și 1 vehicul cu tracțiune animală, pe DJ 103B, între localitățile Tărlungeni și Budila. Pompierii ajunși la locul solicitării au constatat că în accident au fost implicate 8 persoane. În ciuda eforturilor depuse de salvatori, 2 persoane și-au pierdut viața, din cauza leziunilor suferite, 3 persoane au fost transportate la spital, iar alte 3 victime ale evenimentului rutier au fost asistate medical la fața locului.

 

În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor. Totodată, Centrul Operațional Național al IGSU va monitoriza dinamica din teren, iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru gestionarea cu eficiență a situațiilor de urgență înregistrate la nivel național.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

 

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

09.08.2021