Bilanțul misiunilor din weekend

Bilanțul misiunilor din weekend

 

 

În acest sfârșit de săptămână, pompierii au gestionat 4.590 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea a constat în asistență medicală de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 3.530 de persoane aflate în dificultate.

 

În afara acestor situații, salvatorii au intervenit pentru stingerea a 517 de incendii, 395 dintre acestea au fost arderi necontrolate la miriști, vegetație uscată și gunoi, fiind afectate aproximativ 1.700 ha.

 

Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 25 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.

 

Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, în acest weekend, amintim:

 

O misiune complexă a avut loc vineri, în județul Maramureș, pompierii fiind solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o casă, în localitatea Borșa. Forțele de intervenție sosite la locul evenimentului au constatat că flăcările se manifestau la o casă și patru anexe, pe o suprafață de aproximativ 180 mp. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite, iar pe parcursul intervenției trei persoane au fost asistate medical, două dintre acestea fiind transportate la spital.

 

O altă intervenție care a presupus atenție sporită din partea pompierilor vrânceni, a avut loc în noapte de 21 august a.c., pe raza localității Boghești. Un autoturism a ieșit în afara părții carosabile și a lovit un copac, iar în urma evenimentului rutier au rezultat patru victime. În ciuda tuturor eforturilor depuse de pompieri, trei persoane au decedat pe loc, din cauza impactului puternic, iar cea de-a patra victimă a fost transportată la spital, după acordarea asistenței medicale de urgență.

 

De asemenea, o altă misiune care a presupus efort susținut din partea pompierilor vrânceni a avut loc în cursul zilei de sâmbătă, când salvatorii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la mai multe locuințe, în localitatea Spulber. Forțele sosite la locul intervenției au constatat că incendiul se manifesta generalizat la trei case și două anexe, pe o suprafață de aproximativ 800 mp. După aproximativ cinci ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat. Pe timpul operațiunilor de stingere, două persoane au fost asistate medical la fața locului, una dintre acestea a fost transportată la spital.

 

Un alt accident soldat cu victime a avut loc duminică, în județul Harghita, pompierii fiind solicitați să intervină în cazul unui accident feroviar, produs între un autoturism și un tren, pe raza localității Miercurea Ciuc. Pompierii ajunși la locul solicitării au constatat că autoturismul a luat foc, iar în urma impactului puternic au rezultat 2 victime decedate.

 

În continuare, pompierii rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor. Totodată, Centrul Operațional Național al IGSU va monitoriza dinamica din teren, iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru gestionarea cu eficiență a situațiilor de urgență înregistrate la nivel național.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

 

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

23.08.2021