Bilanțul misiunilor din weekend

Bilanțul misiunilor din weekend

 

 

În acest sfârșit de săptămână, la nivel național, pompierii militari au gestionat 5.304 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 4.197 persoane aflate în dificultate.

 

Salvatorii au intervenit pentru stingerea a 469 incendii, precum și în alte 624 intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată.

 

De asemenea, din totalul de 469 de incendii, 341 dintre acestea au fost arderi necontrolate la miriști și vegetație uscată, fiind afectate aproximativ 1.200 ha.

 

Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 14 accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor.

 

Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, amintim:

 

Intervenția de vineri a pompierilor călărășeni, în urma producerii unui incendiu izbucnit la o casă, în localitatea Dragalina. Forțele de intervenție ajunse la locul evenimentului au constatat că flăcările se manifestau generalizat, pe o suprafață  de aproximativ 50 metri pătrați. Pe timpul operațiunilor de stingere, o persoană a fost găsită decedată.

 

O altă misiune care s-a soldat cu pierderea unei vieți a avut loc duminică, în județul Constanța, unde pompierii au acționat pentru stingerea unui incendiu, ca urmare a unei explozii ce s-a produs la subsolul unei case, unde se afla o centrală termică, în localitatea Eforie Nord. Incendiul a fost localizat și lichidat în scurt timp. Din cauza deflagrației, o persoană a decedat, iar alți doi minori au fost asistați medical la fața locului, unul dintre aceștia fiind transportat la spital.

 

IMPORTANT! Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni. De asemenea, pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz, precum şi a detectoarelor de incendiu în locuințe.

 

În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor. Totodată, Centrul Operațional Național al IGSU va asigura monitorizarea dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru gestionarea cu eficiență a situațiilor de urgență înregistrate la nivel național.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

04.10.2021