Misiunile pompierilor din ultimele 24 de ore

Misiunile pompierilor din ultimele 24 de ore

Ultimele 24 de ore au fost solicitante pentru pompierii din întreaga țară!

 

Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerare, deblocare sau salvare persoane și animale din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.726 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore.

 

La nivel național, 1.344 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (363 cazuri), urmată de județele Timiș (65cazuri), Mureș (59 cazuri) și Cluj (58 cazuri).

 

În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 90 incendii, precum și în alte 283 de intervenții în sprijinul comunităților.

 

Echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 7 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.

 

O intervenție care s-a soldat cu pierderea de vieți omenești a avut loc în cursul nopții trecute, în județul Bacău, unde echipajele operative au intevenit pentru stingerea flăcărilor produse la o anexă a unei case, în localitatea Gura Văii. Pompierii au lichidat incendiul în scurt timp, însă din nefericire, 2 persoane au fost găsite decedate.

 

Sezonul rece se apropie, temperaturile sunt în scădere, iar tot mai mulți dintre noi au început să folosească sobe, reșouri, calorifere sau alte mijloace de încălzire.

 

Țineți cont de sfaturile noastre și nu faceți compromisuri cu siguranța voastră și a familiei! Este interzisă folosirea sobelor și a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizații, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate! Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii!

 

Fii responsabil și instalează-ți detectoare de fum și de gaz în locuința ta! Acestea vor declanșa alarma atunci când vor detecta scăpări de gaze sau încă din stadiu incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea locuinței și a vieții. Având în vedere că fumul și gazele nocive se răspândesc rapid, este nevoie să devii conștient de pericol cât mai devreme cu putință, pentru a avea timp suficient să te salvezi!

 

De asemenea, în ultimele 24 de ore au fost transmise 12 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, astfel: 3 mesaje privind prezența animalelor sălbatice (urși), în județele Brașov (1), Prahova (1) și Suceava (1); 9 mesaje privind instituirea măsurii de carantină zonală și incidența de răspândire a SARS-CoV-2 în județele: Botoșani (3), Dâmbovița (3), Ialomița (1), Satu Mare (1) și Sălaj (1).

 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate in dificultate.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

28.10.2021