Bilanțul minivacanței de 1 Decembrie

Bilanțul minivacanței de 1 Decembrie

În perioada 27 noiembrie - 01 decembrie a.c., aproape 5.000 de pompieri au asigurat, zilnic, misiuni specifice de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență.

 

În cele cinci zile, în toată țara, s-au înregistrat 6.225 intervenţii, dintre care 341 pentru stingerea incendiilor, 4.721 cazuri SMURD (4.687 pentru acordarea primului ajutor și 34 misiuni de descarcerare) şi 1.163 misiuni pentru protecția comunităților.

 

Una dintre situațiile deosebite înregistrate a fost misiunea de stingere a unui incendiu produs în cursul zilei de duminică, la un imobil, din localitatea Dudeștii Noi, județul Timiș. Echipajele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că incendiul se manifesta generalizat la o construcție cu parter și un etaj, pe o suprafață de aproximativ 250 mp. Pe timpul operațiunilor de intervenție au fost evacuate cinci persoane. Incendiul a fost lichidat în scurt timp și nu au fost înregistrate victime.

 

O altă misiune complexă a fost și cea din dimineața zilei de luni, atunci când pompieri din cadrul ISU Buzău au intervenit
la un accident rutier produs între două autoturisme, care a avut loc pe raza localității Costești. Echipajele sosite la locul intervenției au constatat că în urma accidentului au rezultat șase victime, dintre care una în stop cardio-respirator. După acordarea asistenței medicale de urgență la locul intervenției, persoana aflată în stop cardio-respirator a fost declarată decedată, iar celelalte cinci persoane rănite au fost transportate la spital.

 

Un alt accident grav s-a produs în seara zilei de luni, în localitatea Cornea, județul  Caraș-Severin. În evenimentul rutier au fost implicate două autotrenuri și un autoturism. Echipajele sosite la locul intervenției au constatat că în urma accidentului au rezultat șase victime, dintre care patru decedate (trei adulți și un minor), o persoană rănită, transportată la spital, precum și o altă persoană care nu a necesitat îngrijiri medicale.

 

Nici ziua de marți nu a fost ușoară pentru salvatori. Peste 150 de pompieri au intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, pe Dealul Pietricica, în municipiul Piatra Neamț, județul Neamț. Incendiul s-a manifestă generalizat, pe o suprafață de aproximativ 20 ha, cu posibilitate de propagare la vecinătăți. Având în vedere amploarea evenimentului, în sprijinul ISU Neamț au fost dislocate echipaje de la ISU Iași și ISU Bacău. Incendiul a fost lichidat după aproape trei ore de luptă cu flăcările.

 

Având în vedere temperaturile scăzute specifice acestei perioade, recomandăm cetățenilor să manifeste prudență sporită la utilizarea mijloacele de încălzire, să verifice coșurile de evacuare a fumului, să nu suprasolicite instalațiile electrice și să nu depoziteze materiale care se pot aprinde în imediata apropiere a sobelor, reșourilor, caloriferelor electrice, centralelor termice sau a altor surse de căldură.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro.

02.12.2021