Peste 1.300 misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore

Peste 1.300 misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore

În cursul zilei de ieri, la nivel național, 1.115 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (212 cazuri), urmată de județele Mureș (53 cazuri),Sibiu (51 cazuri), Cluj (46 cazuri), Timiș (44 cazuri) și Brașov (42 cazuri).


Totodată, echipajele de salvatori au acționat pentru localizarea și stingerea celor 64 de incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 1 misiune de descarcerare și 222 misiuni pentru deblocare-salvare și protecție a comunităților.


În ultimele 24 de ore, 3 persoane si-au pierdut viața, din cauza incendiilor în care au fost surprinse (1 persoană în județul Bacău, 1 persoană în județul Cluj și 1 persoană în județul Iași).


O persoană și-a pierdut viața în cursul zilei de ieri în județul Bacău, localitatea Podu Turcului, în urma unui incendiu care i-a cuprins casa. La locul evenimentului s-au deplasat echipajele de stingere, care au constatat că arderea se manifesta cu degajări mari de fum, pe o suprafață de aproximativ 40 mp. Incendiul a fost lichidat în scurt timp, însă, din nefericire, în interior a fost găsită 1 persoană decedată.


O altă intervenție soldată cu o victimă a avut loc tot pe parcursul zilei de ieri, în județul Iași, unde pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o casă, în localitatea Mogoșești. La sosirea forțelor operative, flăcările se manifestau pe o suprafață de aproximativ 70 mp. Pe timpul operațiunilor de stingere, 1 persoană a fost găsită decedată.


De asemenea, o altă intervenție soldată cu o victimă a avut loc în județul Cluj, unde pompierii au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care a cuprins o casă din localitatea Mărișel. Incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 45 mp, iar pe timpul operațiunilor de stingere, 1 persoană a fost găsită decedată.


În aproape 50% dintre situații, incendiile au ca punct de plecare instalațiile electrice, mijloacele de încălzire și coșurile de fum defecte sau improvizate. Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență recomandă următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor:

Este interzisă lăsarea copiilor singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcţiune!

Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii!

Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

Este interzisă utilizarea aparatelor electrice, cablurilor electrice, prizelor, întrerupătoarelor, dispozitivelor de protecţie cu defecţiuni sau improvizaţii!

Este interzisă suprasolicitarea reţelei electrice prin folosirea simultană a mai multor consumatori


Totodată, în ultimele 24 de ore au fost transmise 2 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice, în județele Brașov (1) și Harghita (1).


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro.

30.12.2021