Bilanțul misiunilor din weekend

Bilanțul misiunilor din weekend

Peste 3.800 situații de urgență au fost gestionate de pompieri, în acest weekend


În toată țara, au fost înregistrate 3.890 intervenţii, dintre care 159 pentru stingerea incendiilor, 4.721 cazuri SMURD (3.050 pentru acordarea primului ajutor și 20 misiuni de descarcerare) şi 661 misiuni pentru protecția comunităților.


Una dintre situațiile deosebite înregistrate a avut loc în cursul zilei de vineri, în urma producerii unui accident rutier, în care au fost implicate 2 autoturisme pe DJ 701, în județul Dâmbovița, pe raza localității Bolovani. Echipajele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că în urma impactului au rezultat 7 victime, cărora le-au acordat îngrijiri medicale la fața locului, iar ulterior le-au transportat la spital pentru analize amănunțite.


O altă misiune complexă a fost și cea din seara zilei de sâmbătă, atunci când pompierii din cadrul ISU Giurgiu au intervenit la un incendiu care a cuprins o casă din localitatea Goleasca. În ciuda intervenției prompte a salvatorilor, un bărbat și-a pierdut viața, iar o femeie a suferit arsuri pe aproximativ 60% din suprafața corporală. În urma acordării primului ajutor medical, victima a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.


Având în vedere temperaturile scăzute specifice acestei perioade, recomandăm cetățenilor să manifeste prudență sporită la utilizarea mijloacele de încălzire, să verifice coșurile de evacuare a fumului, să nu suprasolicite instalațiile electrice și să nu depoziteze materiale care se pot aprinde în imediata apropiere a sobelor, reșourilor, caloriferelor electrice, centralelor termice sau a altor surse de căldură.


De asemenea, întrucât în intervalul 10 ianuarie, ora 10 – 12 ianuarie, ora 10 în Oltenia și sudul Banatului vor fi precipitații moderate cantitativ (15...25 l/mp), la început predominant sub formă de ploaie, iar din noaptea de luni spre marți (10/11 ianuarie), treptat acestea se vor transforma în lapoviță și ninsoare, recomandăm cetățenilor să evite drumurile pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).


Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro.
                                                                                                                           SERVICIUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

10.01.2022