Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de oreStingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerare, deblocare sau salvare persoane și animale din medii ostile vieții, fenomene hidrometeorologice reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.611 misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore (18.01.2022).


La nivel național, 1.189 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (284 cazuri), urmată de județele Cluj (58 cazuri), Mureș (57 cazuri) și Timiș (55 cazuri).


În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 136 de incendii, precum și în alte 299 de intervenții în sprijinul comunităților.


Echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 8 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.


Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:


O intervenție, care s-a soldat cu victime, a avut loc în județul Galați, unde echipajele de prim ajutor și descarcerare au fost solicitate să intervină în urma unui accident feroviar, unde un autoturism a intrat în coliziune cu un tren, care circula pe ruta Galaţi-Mărăşeşti. În urma evenimentului rutier au rezultat 2 victime, încarcerate. Din nefericire, cele 2 persoane au decedat, din cauza leziunilor suferite, generate de impactul puternic.


Concomitent cu misiunile de stingere a incendiilor și a celor de descarcerare, în contextul fenomenelor de vreme rea, salvatorii au intervenit în sprijinul autorităților și populației din zonele aflate sub incidența acestora.


Astfel, în urma manifestării fenomenelor meteorologice prognozate, s-au înregistrat efecte în 4 localități din 2 județe (IS și PH), unde s-a intervenit pentru degajarea unor elemente de construcție, la 2 acoperișuri de imobile (1 bloc și 1 grădiniță). Totodată, pompierii au intervenit pentru degajarea a 7 copaci căzuți pe carosabil.


O misiune, care a necesitat atenție sporită din partea salvatorilor, a avut loc în municipiul Iași, unde pompierii au intervenit pentru degajarea unei componente a unui panou publicitar, care s-a desprins din cauza vântului puternic, de pe un centru comercial și a lovit 2 minori cu vârste de 11, respectiv 17 ani. După acordarea măsurilor de prim ajutor, un minor a fost transportat la spital, pentru investigații suplimentare.


La momentul raportării, nu sunt intervenții în desfășurare ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice prognozate.În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.                                                             SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

19.01.2022