Misiunile pompierilor din ultimele 24 de ore

Misiunile pompierilor din ultimele 24 de oreÎn cursul zilei de ieri (19.01.2022), la nivel național, 1.255 de persoane au primit asistență medicală de urgență din partea echipajelor SMURD.


Ultimele 24 de ore au fost solicitante pentru echipajele SMURD din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă fiind derulate în zona București-Ilfov (318 cazuri), urmată de județele Timiș (65 cazuri ), Constanța (59 cazuri) și Mureș (48 cazuri).


În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 117 incendii, precum și în alte 276 de intervenții în sprijinul comunităților. În pofida tutoror eforturilor depuse de salvatori, 3 persoane și-au pierdut viața în urma incendiilor, în care au fost surprinse (1 persoană în județul BT, 1 persoană în județul MS și 1 persoană în județul BC).


O intervenție soldată cu o victimă a avut loc în județul Botoșani, unde echipajele de stingere au fost solicitate să intervină pentru lichidarea flăcărilor izbucnite la o casă, în localitatea Adășeni. În momentul sosirii forțelor de intervenție, arderea se manifesta cu degajări mari de fum, generalizat, la întregul imobil. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite, însă, din nefericire, o persoană a fost găsită decedată în interiorul imobilului.


O misiune care a presupus efort susținut din partea pompierilor, a avut loc în județul Mureș, în urma unui incendiu, izbucnit la o casă, în localitatea Apold. Echipajele ajunse la locul evenimentului au constatat că incendiul se manifesta la acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Pe timpul operațiunilor de stingere, în interior a fost găsită o persoană decedată.


Pe fondul temperaturilor tot mai scăzute, se constată o creștere a numărului incendiilor produse la gospodării, iar vârstnicii sunt principalele victime ale acestor evenimente. De cele mai multe ori, în această perioadă a anului, incendiile sunt cauzate de lipsa verificării coșurilor de fum și de nesupravegherea și exploatarea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire, cum ar fi sobe, reșouri, calorifere electrice, aeroterme și altele asemenea.


Pentru a evita astfel de situații care pot genera victime și se pot solda cu pagube materiale, apelați la persoane autorizate pentru verificarea, repararea și curățarea coşurilor de fum, cel puţin o dată pe an. O altă măsură foarte importantă constă în stingerea focului din sobă înainte de culcare, pentru înlăturarea pericolului intoxicării cu monoxid de carbon. De asemenea, este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibil sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!


Totodată, în ultimele 24 de ore, au fost transmise 9 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, astfel: 1 mesaj privind prezența animalelor sălbatice (urși), în județul Mureș; 8 mesaje privind incidența de răspândire a SARS-CoV-2 în localități din județele Bistrița-Năsăud (1), Neamț (5), Sălaj (1) și Satu Mare (1).


În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

20.01.2022