Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerare, deblocare sau salvare persoane și animale din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.532 misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore (13.04.2022).


La nivel național, 1.246 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (314 cazuri), urmată de județele Cluj (61 cazuri), Timiș (58 cazuri), Mureș (55 cazuri), Sibiu (47 cazuri) și Constanța (46 cazuri).


În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 146 incendii, dintre care aproape 70% au fost arderi necontrolate de miriști, vegetație uscată și fond forestier, care au afectat aproximativ 175 ha de teren.


Echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 10 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În ciuda eforturilor salvatorilor, 8 persoane și-au pierdut viața (jud. BC-3, B-IF-1, IL-1, SM-1, VL-2).


Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:


O misiune complexă care a presupus efort susținut din partea salvatorilor băcăuani a avut loc ieri, pe DN2, în zona localității Răcăciuni, în urma unui accident rutier în care au fost implicate 7 persoane din 4 autoturisme. În urma impactului, 3 victime și-au pierdut viața, alte 3 au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate, iar în urma evaluării medicale la fața locului 1 persoană nu a necesitat transportul la spital.


Tot în cursul zilei de ieri, salvatorii vâlceni au intervenit în urma unui accident rutier produs pe DN 7, pe raza localității Câineni, în care au fost implicate un autotren și un autoturism. Din nefericire, în urma evenimentului rutier 2 persoane și-au pierdut viața.


O altă intervenție care a presupus efort susținut din partea pompierilor constănțeni a avut loc în urma producerii unei explozii urmate de incendiu la o garsonieră situată la etajul 2 al unui imobil din municipiul Constanța. În urma evenimentului 20 de persoane au fost evacuate de pompieri iar 71 s-au autoevacuat. În total au fost afectate 26 de garsoniere, iar 2 persoane cu arsuri au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.


Pe lângă aceste situații, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin derularea de activități specifice din zona de frontieră.


Totodată, în data de 13.04.2022, pentru gestionarea afluxului de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat un număr de 498 de pompieri și 236 de mijloace tehnice.


De asemenea, în ultimele 24 de ore au fost transmise 6 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urs), în județele Argeș (1), Bacău (1), Harghita (3) și Prahova (1).


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

14.04.2022