Misiunile pompierilor din ultimele 24 de ore

Misiunile pompierilor din ultimele 24 de ore

La nivel național, în cursul zilei de ieri (02.05.2022), pompierii au gestionat 1.533 de situații de urgență, 60 dintre acestea fiind pentru stingerea incendiilor. În afara acestor situații, salvatorii au intervenit și în cazul altor 167 de intervenții în sprijinul comunităților.


Pompierii SMURD au asistat 1.310 de persoane, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (257 cazuri), urmată de județele Timiș (64 cazuri), Cluj (59 cazuri) și Mureș (56 cazuri).


Echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 6 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.


Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:


O misiune soldată cu victime a avut loc ieri în județul Ialomița, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au intervenit la un accident rutier produs între localitățile Perieți și Misleanu, între două autoturisme. În urma evenimentului rutier au rezultat două victime, dintre care una în stop cardio-respirator. În ciuda manevrelor de resuscitare efectuate de pompieri o persoană a decedat, iar cealaltă după acordarea măsurilor de prim ajutor a fost transportată la spital.


O altă intervenție care a necesitat atenție sporită și efort susținut din partea pompierilor a avut loc după miezul nopții, în județul Prahova, unde salvatorii au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la mai multe locuințe, în municipiul Ploiești. Echipajele de intervenție ajunse la locul evenimentului au constatat că flăcările se manifestau violent, cu fum dens, la cinci locuințe și două anexe pe o suprafață de aproximativ 1.000 mp. Pe timpul intervenției o persoană cu arsuri pe suprafața corpului a fost asistată medical, ulterior fiind transportată la o unitate spitalicească. După mai multe ore de luptă cu flăcările incendiul a fost stins în limitele găsite, fără a fi înregistrate și alte victime.

.


Pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră.


Totodată, în data de 02.05.2022, pentru gestionarea afluxului de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat un număr de 469 de pompieri și 239 de mijloace tehnice.


În ultimele 24 de ore au fost transmise prin sistemul RO-ALERT, patru mesaje de avertizare a populației, privind prezența animalelor sălbatice (urs), în județele Bistrița-Năsăud (1), Brașov (2) și Harghita (1).


Din totalul celor 60 de incendii care au avut loc ieri, 23 intervenții au fost la arderi necontrolate fiind afectat aproximativ 16 ha de teren (miriști, vegetație uscată, gunoi).


Inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.


Totodată, evoluția situației din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU pentru dispunerea măsurilor imediate care să asigure eficientizarea misiunilor de răspuns.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro


03.05.2022