Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

Zi plină pentru pompieri: 59 de incendii și alte 1.182 misiuni de acordare a asistenței medicale de urgență


Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerare, deblocare sau salvare persoane și animale din medii ostile vieții și înlăturarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.411 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore.


La nivel național, 1.182 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (263 cazuri), urmată de județele Timiș (62 cazuri), Hunedoara (53 cazuri) și Mureș (51 cazuri). În afara acestor situații, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 7 cazuri pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.


Una dintre intervențiile relevante, gestionate de salvatori în cursul zilei de ieri, a avut loc în județul Suceava, pe raza localității Frasin, unde echipajele de prim ajutor și descarcerare au acționat la un accident rutier. Un autoturism a intrat într-un cap de pod, iar în urma evenimentului au rezultat două victime ( bărbați în vârstă de 51, respectiv 52 ani), una fiind încarcerată. Pompierii au extras persoana încarcerată și au acordat măsuri de prim ajutor, ulterior cele două victime fiind transportate la spital.

           

În contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate, s-au înregistrat efecte în 5 localități din 3 județe ( CJ, HD, SJ), unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 7 curți și 2 beciuri, 3 anexe, precum și pentru degajarea  unui copac căzut pe teresa unui restaurant din municipiul Deva .


Important de menționat este că, în urma manifestării codurilor de vreme rea, nu au fost înregistrate victime sau pierderi de vieți omenești.


La această oră nu  mai sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice.

           

De asemenea, în ultimele 24 de ore la nivel național au fost transmise 5 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, astfel: 3 mesaje privind prezența animalelor sălbatice (urși), în județele Argeș (1) și Brașov (2); 2 mesaje privind producerea fenomenelor meteorologice periculoase, în județele  Caraș- Severin și Timiș.Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.


Astfel, în data de 10.05.2022, pentru gestionarea afluxului de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat 398 de pompieri și 240 mijloace tehnice.


Inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro.

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

11.05.2022