Peste 1.500 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore

Peste 1.500 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore

Ziua de ieri (28.06.2022) a fost solicitantă pentru pompierii din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni fiind derulate în zona București-Ilfov și în județele Constanța, Cluj și Mureș.


O pondere de peste 80% din totalul intervențiilor a constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD (1.251 de cazuri din totalul de 1.556 de situații de urgență gestionate).


De asemenea, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea celor 132 de incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 173 misiuni pentru protecția comunităților.


Din totalul celor 132 de incendii care au avut loc ieri, 91 de intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate aproximativ 280 ha de teren.


Totodată, în ultimele 24 de ore au fost transmise 14 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, dintre care 12 mesaje privind prezența animalelor sălbatice, în județele Argeș, Bacău, Brașov, Bistrița – Năsăud, Harghita și Prahova precum și 2 mesaje privind avertizări meteorologice imediate, în județele Caraș - Severin, Dolj și Mehedinți.


O misiune solicitantă pentru salvatori a avut loc în județul Timiș, pe raza localității Periam, unde colegii noștri au intervenit la un autoturism care a părăsit partea carosabilă. În urma evenimentului au rezultat zece victime. Sosite la fața locului, echipajele de intervenție au acordat măsuri de prim ajutor pentru opt persoane, ulterior acestea au fost transportate la spital pentru investigații suplimentare de specialitate.


În contextul fenomenelor hidrometeorologice care s-au manifestat pe parcursul zilei de ieri, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 7 curți, 8 subsoluri/beciuri (dintre care un subsol la o instituție publică) și pentru degajarea a 3 copaci rupți de vântul puternic și a unui panou publicitar. În urma acestor evenimente, 2 de autoturisme au fost avariate. Totodată, colegii noștri au intervenit pentru îndepărtarea unor elemente de construcție desprinse de pe acoperișurile a 2 imobile.


Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.


Astfel, în data de 28.06.2022, pentru gestionarea afluxului de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat 278 de pompieri și 230 mijloace tehnice.


În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

29.06.2022