Stiri Locale

 • COD ROȘU de vreme severă în județul Suceava

  ·        Cod Roșu de vânt și ninsori abundente pentru zona joasă a județului Suceava, până la ora 10.00.


  Sunt vizate următoarele unități administrativ-teritoriale:  Suceava, Fălticeni, Rădăuți, Cajvana, Vicovu de Sus, Dolhasca, Siret, Liteni, Marginea, Salcea, Dumbrăveni, Cornu Luncii, Udești, Arbore, Mălini, Șcheia, Verești, Preutești, Bosanci, Baia, Zvoriștea, Todirești, Vicovu de Jos, Păltinoasa, Frătăuții Noi, Dărmănești, Forăști, Milișăuți, Frătăuții Vechi, Fântânele, Grănicești, Râșca, Boroaia, Ipotești, Vadu Moldovei, Volovăț, Rădășeni, Horodnic de Sus, Dornești, Cacica, Dolhești, Moara, Horodniceni, Satu Mare, Adâncata, Vulturești, Bogdănești, Bilca, Mitocu Dragomirnei, Hânțești, Pătrăuți, Stroiești, Bălcăuți, Iaslovăț, Zamostea, Siminicea, Voitinel, Grămești, Pârteștii de Jos, Calafindești, Drăgoiești, Drăgușeni, Gălănești, Botoșana, Horodnic de Jos, Berchisesti, Bunești, Ilișești, Fântâna Mare, Mușenița, Comănești, Hârtop, Poieni-Solca, Șerbăuți, Ciprian Porumbescu, Burla, Bălăceana.  Fenomene prognozate: viscol puternic, cu rafale de 75 - 85 km /h, ninsoare abundentă, zăpadă viscolită și troienită, vizibilitate redusă, spre zero. 


  Populația va fi avertizată prin intermediul sistemului RO-ALERT!


  Pentru a preveni situațiile de urgență, ISU Suceava recomandă respectarea următoarelor măsuri:


  - evitați deplasările pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă acest lucru nu este posibil, informați-vă, în prealabil, asupra condițiilor de drum;

  - înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.);

  - evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ;

  - nu vă adăpostiți și nu treceți prin apropierea copacilor, a stâlpilor, a panourilor publicitare, a construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;

  - parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

  - urmăriți la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor.


  Pentru că temperaturile vor fi destul de scăzute, sfătuim cetățenii să verifice  sobele, centralele termice şi coşurile de evacuare a fumului, astfel încât acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere.


  ! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 • Bărbat rănit, salvat de pompierii botoșăneni

  Un bărbat în vârstă de 41 de ani, din localitatea Darabani, care avea nevoie de îngrijiri medicale a fost ajutat să ajungă la Spitalul Municipal Dorohoi, de pompieri.


  Acesta a fost preluat, inițial, de un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, care a constatat că prezenta o plagă tăiată la antebrațul stâng.


  Pe raza localității Dumbrăvița, ambulanța care îl transporta a rămas înzăpezită.


  Un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi, a intervenit cu o șenilată, a preluat pacientul și l-a transportat la Spitalul Municipal Dorohoi.


  Misiunea a fost îngreunată de cantitatea mare de zăpadă, care pe unele tronsoane depășea doi metri, viscolul puternic, vizibilitatea redusă spre zero și lucru pe timp de noapte.

 • Peste 400 de persoane au fost salvate din autovehiculele rămase înzăpezite în județul Botoșani

  424 de persoane din 207 autovehicule rămase înzăpezite pe drumurile naționale și județene au fost salvate de pompierii militari și voluntari, de la primele manifesări ale Codului Portocaliu de ninsori abundente și viscol, până în această dimineață, la ora 05:00.


  72 de persoane au fost adăpostite temporar la Primăria Mihălășeni, Primăria Unțeni, Căminul Cultural Ungureni, Centrul de Zi Ștefănești, Primăria Călărași, la domiciliul șefului SVSU Călărași, Primăria Vlădeni, Primăria Trușești, Primăria Dersca, Primăria Tudora și la Districtul SDN Manoleasa.


  Până în acest moment, la Dispeceratul ISU – SAJ Botoșani s-au înregistrat 751 de apeluri de urgență de la cetățeni care solicitau sprijin pentru că au rămas înzăpeziți cu autovehiculele pe diferite tronsoane de drumuri județene și naționale. Multe dintre acestea anunțau aceeași situație. Majoritatea cazurilor au fost direcționate către drumari și serviciile voluntare pentru situații de urgență.


  Totodată, pompierii au intervenit pentru degajarea a 30 de arbori care au cedat din cauza greutății zăpezii și au căzut peste autoturisme, dar și pe partea carosabilă, pe raza municipiului Botoșani.  Echipaje ale ISU Botoșani au efectuat 11 misiuni de monitorizare în teren pe DN 29A Dorohoi – Darabani, DJ 293 G. Enescu – Dorohoi, DN 29A Dorohoi – Darabani, DN 29 Botoșani – Săveni, DN 29D Botoșani – Trușești - Ștefănești și DN 29 Botoșani - Suceava.


  Șapte persoane din localitățile Adășeni, Liveni, Drăgușei, Săveni, Gulioaia și Ungureni, care aveau nevoie de dializă, au ajuns la centrul de specialitate cu ajutorul pompierilor.


  În ultimele ore, eforturile pompierilor, a militarilor din cadrul UM 011 89, polițiștilor de frontieră și drumarilor s-au concentrat pe misiunile de salvarea a persoanelor care au rămas cu autovehiculele înzăpezite pe drumul care leagă Botoșaniul de Suceava. 71 de persoane au fost deja transportate de către pompieri și polițiști de frontieră, în municipiul Botoșani. Misiunea continua și la această oră.  Personalul medical din dispeceratul I.S.U. – S.A.J. a asistat, prin apel video, nașterea unei fetițe de aproximativ 2,8 kg. Mama, o femeie de 41 de ani, din Crasnaleuca, aflată la a patra naștere, a cerut ajutor prin apel 112. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, ambulanța SAJ nu a putut să ajungă la caz. Prin intermediul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Coțușca s-a luat legătura cu două femei, care au mai asistat la nașteri. Una dintre ele a urmat toate indicațiile date de către personalul medical din dispecerat și a ajutat-o pe mamă să născă. Mama și nou-născutul sunt în stare bună. Asistentul medical din comuna alăturată care s-a oferit să o monitorizeze mama și copilul, până la sosirea unui echipaj SAJ, nu a reușit să ajungă la caz, deoarece a rămas înzăpezită.


  În continuare, toate structurile Ministerului Afacerilor Interne și ale Ministerului Apărării Naționale, autoritățile locale, precum și celelalte instituții cu rol în gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele meteo extreme lucrează, în sistem integrat, pentru a asigura un răspuns operativ la solicitările cetățenilor.


  Vă reamintim că, până la ora 10.00, mai bine de jumătate din județul Botoșani se află sub Cod Roșu de viscol și ninsori abundente. În acest context, a fost închisă circulația pentru toate categoriile de autovehicule, de aseară, începând cu ora 21.30, în județul Botoșani, ca măsură de siguranță pentru protejarea vieții cetățenilor, care ar putea rămâne blocați pe drum în propriile autovehicule.


  Măsura se aplică și mijloacelor de transport persoane, astfel că plecarea din autogări a autovehiculelor este interzisă pe perioada restricțiilor instituite.

 • Vremea nefavorabilă a produs efecte și în județul Bacău

  În intervalul 05-06 aprilie a.c., vântul, precipitațiile sub formă de ploi și ninsorile însemnate cantitativ au produs efecte în județul Bacău. În zonele afectate de vremea severă, pompierii, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne precum și cu echipajele specializate pentru deszăpezire, au acționat în sistem integrat în sprijinul cetățenilor.


  Cele mai multe intervenții constau în  deblocarea vehiculelor derapate/blocate, transportul persoanelor care necesită îngrijiri medicale și degajarea arborilor căzuți.


  Având în vedere că avertizările meteorologice emise de către Administrația Națională de Meteorologie care vizează mai multe zone din țară sunt încă în vigoare, facem apel la cetățeni să țină cont de recomandările noastre:


  evitați să porniți la drum pe timp de viscol și ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate;

  urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților;

  evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ;

  în situația manifestării vântului puternic, rămâneți în spații închise care vă asigură protecția și evitați deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.


  Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mr. COSTANTIN ENE” al Județului Bacău, a dispus măsurile necesare pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență generate de fenomenele hidro-meteo periculoase. Astfel, peste 100 de pompieri ce încadrează mijloacele tehnice destinate salvării și recuperării din medii ostile vieții, sunt pregătiți în permanență să intervină în sprijinul cetățenilor.


  În ceea ce privește traficul rutier, în contextul înregistrării fenomenelor meteo negative, zăpadă și viscol, pe raza județelor Neamț, Iași și Botoșani, s-au închis următoarele Drumuri Naționale: DN 2, de la intrarea în municipiul Bacău, până în localitatea Hârlești și DN 2 F, din localitatea Buhoci până în localitatea Străminoasa, la limita cu județul Vaslui. Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă, pe celelalte drumuri din județul Bacău, unde se intervine cu materiale antiderapante.


  Pentru o călătorie în siguranță, în contextul avertizării meteorologice, polițiștii rutieri recomandă conducătorilor auto să se intereseze cu privire la starea drumurilor înainte de a porni la drum, să se asigure că autovehiculele sunt echipate cu anvelope de iarnă și să respecte indicațiile polițiștilor aflați în teren.


  Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică s-au înregistrat avarii în două localități din Județul Bacău, respectiv în localităție Crăiești și Dumbrava, fiind afectați 126 de consumatori. La acest moment se intervine pentru remedierea situațiilor semnalate.


  Structurile Ministerului Afacerilor Interne și celelate structuri  împlicate, precum  Secția Drumuri Naționale, Serviciul Public Județean de Drumuri, structuri aflate în administrația Primăriei Bacău, precum și structurile specializate de la nivelul U.A.T.-urilor afectate, rămân implicate implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele meteo extreme.

 • Fenomene meteo periculoase în județul Suceava

  Anterior instalării codurilor meteo de vreme severă, la nivelul ISU Suceava s-au activat Grupa Operativă și Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției.


  De asemenea, IGSU  a dispus trimiterea în sprijinul pompierilor militari suceveni a unor echipaje de la ISU Bistrița-Năsăud, ISU Harghita și ISU Covasna, fiecare cu o Autospecială de Transport Personal și Victime Multiple, precum și o autoșenilată.


  Pe timpul nopții, pompierii militari, alături de lucrători ai Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, au intervenit și au transportat la adăpost (la sediul primăriei și la căminul cultural) 42 de persoane (10, pe raza localității Frumoasa, și 32, pe raza localității Șerbăuți).


  În cursul dimineții, un echipaj mixt, format din pompieri militari suceveni și covăsneni, a intervenit la o urgență medicală, pe raza satului Rudești, din comuna Grămești.


  Cu ajutorul autoșenilatei, salvatorii au parcurs un drum înzăpezit până la domiciliul unui bărbat, în vârstă de 65 de ani, care a suferit un AVC (accident vascular cerebral).


  Pacientul a fost preluat de acasă și a fost transportat cu vehiculul 8x8 până în localitatea Grămești, de unde a fost preluat de o ambulanță SAJ.


  Misiunile operative ale pompierilor militari vor fi actualizate permanent, în funcție de derularea acestora.


  Echipajul sosit în sprijin de la ISU Bistrița-Năsăud a fost redirecționat către județul Botoșani, la ora 10:50  Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.