Stiri Locale

 • În data de 22 octombrie a.c. Exercițiului Internațional de Protecție Civilă EU ROMODEX s-a încheiat cu succes.

  În data de 22 octombrie a.c. Exercițiului Internațional de Protecție Civilă EU ROMODEX s-a încheiat cu succes.


  Procedurile de lucru ale echipelor participante s-au desfășurat atât pe timpul zilei, cât și în cursul nopții, abordând scenarii variate și cu un grad ridicat de dificultate.


  Scenariile complexe au fost gândite și create pentru a testa capacitatea operativă de răspuns a fiecărui modul în parte, având totodată rolul de a consolida cooperarea dintre statele partcipante, depășindu-se astfel barierele lingvistice.


  Un stat grav afectat de inundații poate avea nevoie de sprijin specializat, atât pe partea de salvare a victimelor, acordarea de asistență socială și medicală pentru sinistrați, asigurarea unui spațiu de cazare și acoperirea nevoilor de bază, cât și pe partea de tehnică de intervenție (bărci, pompe de mare capacitate, instalații de filtrare și purificare a apei etc.).


  Modulele specializate au demonstrat un nivel înalt de pregătire și profesionalism, fiind oricând în măsură să asigure îndeplinirea nevoilor unui stat aflat într-o astfel de situație.


  Evaluarea activităților modulelor a evidențiat faptul că scopul exercițiului privind verificarea și actualizarea procedurilor de lucru proprii, realizarea schimbului de informații, interoperabilității, cooperării și coordonării între echipele internaționale sosite în sprijin, a fost îndeplinit.


  Evenimentele din ultima perioadă ne-au demonstrat că situațiile de urgență de mare amploare pot genera crize care să pună în dificultate statele afectate, în special prin depășirea capacității de răspuns. Prin crearea Mecanismului European de Protecție Civilă și pregătirea constantă a modulelor specializate de intervenție, se poate asigura un răspuns prompt și eficient în sprijinul populației din zonele afectate.

 • Exercițiul RoMODEX - Ziua 1

  Activitățile din prima zi a Exercițiului Internațional de Protecție Civilă EU ROMODEX Timișoara sunt în plină desfășurare.


  Imediat după sosirea în Timișoara a celor 7 module specializate de protecție civilă, au fost simulate procedurile de trecere a frontierei și de control vamal, fiecare participant fiind nevoit să prezinte, pe lângă documentele de identitate, certificatul verde electronic care atestă vaccinarea împotriva COVID-19 sau că persoana a trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Ulterior, la Centrul de Recepție/Plecare – RDC (Reception/Departure Center), șefii modulelor de intervenție au primit informații generale referitoare la scenariul exercițiului, autoritățile locale responsabile cu managementul situațiilor de urgență, precum și despre ceilalți actori prezenți în teren.


  Următoarea etapă a fost cea de instalare a modulelor specializate în tabăra de operații, urmând ca după ședința de coordonare cu autoritățile locale, liderii modulelor să primească primele misiuni care pot consta în evaluarea situației din teren, în zonele afectate, și pregătirea acestora pentru primele intervenții care vor avea loc începând din această seară și pe tot parcursul nopții.


  Modulele de protecție civilă care vor participa la acest exercițiu sunt următoarele:

  -         Belgia: modul de purificare a apei (Water Purification)

  -         Croația: Salvarea victimelor inundațiilor folosind bărci (Flood Rescue Using Boats)

  -         România: modul de pompare de mare capacitate (High Capacity Pumping)

  -         Slovacia: Tabără pentru sinistrați (Emergency Temporary Camp)

  -         Slovenia: modul de pompare de mare capacitate (High Capacity Pumping)

  -         Spania: Salvarea pe timpul inundațiilor folosin bărci (Flood Rescue Using Boats)

  -         Țările Baltice (Lituania, Letonia și Estonia): modul de pompare de mare capacitate (High Capacity Pumping).


  Rolul acestui exercițiu este de a verifica și de a actualiza procedurile de lucru ale echipelor de intervenție și de a consolida relațiile de cooperare și coordonare între statele participante.

 • Exercițiul RoMODEX 2021

  În perioada 20-23.10.2021, județele Timiș și Arad vor fi scena unui exercițiu internațional cu forțe în teren pentru pregătirea modulelor de intervenție organizate la nivelul statelor membre și cele participante la Mecanismul European de Protecție Civilă (UCPM), în cazul inundațiilor.


  În cadrul exercițiului vor participa echipe de intervenție din Belgia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia și Spania.


  De asemenea, în cadrul acestei ample activități, va fi angrenat și modulul specializat de pompe de mare capacitate (RO-HCP-01) constituit la nivelul ISU București-Ilfov.


  Totodată, pentru realizarea unor condiții specifice pentru desfășurarea exercițiului, în corelare cu standardele europene, în cadrul activității vor fi angrenați reprezentanți din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență/Direcția Generală pentru Protecție Civilă, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și unităților subordonate, care vor face parte din structurile de conducere și management a exercițiului.


  Scenariul exercițiului are un caracter semi-fictiv, activitățile desfășurându-se în statul „MODULISTAN”, sever afectat de inundații, care solicită asistență internațională pentru trimiterea unor module specializate – pompe de mare capacitate, instalații pentru purificarea apei, salvarea victimelor inundațiilor cu ajutorul bărcilor și tabără temporară pentru sinistrați.


  Scopul activității este de a crea un scenariu cât mai aproape de realitate, care să fie în corelare cu obiectivele de pregătire ale modulelor participante, pentru veirificarea și actualizarea procedurilor de lucru proprii, realizarea schimbului de informații, interoperabilității, cooperării și coordonării între echipele internaționale sosite în sprijin.


  În 2001, Protecția Civilă a Uniunii Europene a fost înființată pentru a încuraja cooperarea între autoritățile de protecție civilă din întreaga Europă. Aceasta permite o reacție rapidă și coordonată la nivel european, ceea ce face ca asistența oferită să răspundă nevoilor regiunii afectate de dezastre, fără a dubla eforturile de acordare a ajutorului. În primăvara anului 2021, Uniunea Europeană a mai făcut un pas în consolidarea acestui mecanism, prin adăugarea unor noi mijloace financiare și asigurarea unei reacții și mai rapide, și mai eficiente, la orice cerere de asistență.


  Țările afectate de dezastre de mare amploare sunt adesea copleșite și capacitatea lor de răspuns este limitată. Prin urmare este de importanță vitală să se dispună de un răspuns coordonat la nivelul Uniunii Europene pentru a asigura furnizarea ajutorului acolo unde este necesar.


  Pregătirea modulelor specializate de intervenție este o etapă foarte importantă în funcționarea și consolidarea Mecanismului European de Protecție Civilă (UCPM).


  Cheltuielile generate de organizarea și desfășurarea exercițiului sunt asigurate prin grija Fundației „Centrul Național APELL pentru Managementul Dezastrelor”, din fonduri europene.


  Având în vedere situația actuală generată de pandemia COVID 19 și pentru a limita riscul de îmbolnăvire, toți participanții la activitate vor fi testați în prima zi a exercițiului și vor fi impuse măsuri restrictive privind accesul în zonele de desfășurare a activităților.

  De asemenea, accesul reprezentanților mass-mediei în baza de operații va fi restricționat. Pentru informarea corectă a opiniei publice cu privire la activitățile desfășurate, în fiecare zi se vor emite comunicate de presă și imagini foto/video din teren.


  În data de 22.10.2021, se va organiza o conferință de presă în cadrul căreia vor fi prezentate rezultatele activității desfășurate. La conferința de presă vor participa organizatorii exercițiului, reprezentanți din cadrul modulelor de intervenție și din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență.

 • Echipă medicală din Republica Moldova, alături de medicii și asistenții români, în lupta cu noul Coronavirus!

  Echipă medicală din Republica Moldova, alături de medicii și asistenții români, în lupta cu noul Coronavirus!


  Ieri, 18.10.2021, pe platoul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași a avut loc primirea echipei medicale din Republica Moldova, formată din 22 medici și asistenți din cadrul Ministerului Sănătății, 8 paramedici și 1 medic SMURD din cadrul IGSU Republica Moldova, responsabil în coordonarea întregii activități de sprijin. Totodată, un ofițer din cadrul IGSU Republica Moldova va sprijini această misiune, din punct de vedere logistic.


  Echipa medicală, formată din personal specializat îi va sprijini pe omologii lor români în vederea acordării asistenței medicale de specialitate pacienților pozitivi SARS-CoV-2, internați la Secția Modulară din Lețcani.


  Relațiile bilaterale strâns legate între România și Republica Moldova continuă să urmărească de o manieră prioritară acordarea de sprijin comun, la nevoie, în spiritul relației speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură.


  Această misiune de sprijin se desfășoară sub egida Uniunii Europene prin instrumentul de finantare ESI (Emergency Support Instrument).

 • Cinci pacienți transportați în centrul universitar din Debrecen, Ungaria

  Solidaritatea europeană materializată prin acțiuni concrete de sprijin ale tuturor țărilor afectate de situații de urgență diverse a reprezentat și continuă să reprezinte de o manieră prioritară pasul premergător către ceea ce numim în managementul situațiilor de urgență, revenirea la starea de normalitate.


  În data de 17 octombrie 2021, 5 pacienți infectați cu SARS-Cov-2 au fost transferați în centrul universitar din Debrecen, Ungaria.


  Pacienții provin din unitățile sanitare aflate în județul Bihor.


  Până în prezent, un număr de 25 pacienți au fost transferați atât terestru cât și cu suport aero (aeronave MApN, elicoptere SMURD) și se află deja în secțiile ATI din centrele universitare Debrecen și Szeged.


  În unitățile sanitare din Ungaria a fost trimis și personal medical din România care ține legătura cu familiile pacienților transferați.


  Reamintim că, în acest context epidemiologic nefavorabil, Ungaria sprijină țara noastră prin punerea la dispoziția pacienților români a unui număr de 50 de paturi de Terapie Intensivă în vederea asigurării tratamentului de specialitate.


  Misiunile de transport în Ungaria se desfășoară sub egida Uniunii Europene, prin instrumentul de finantare ESI (Emergency Support Instrument).


  EU Civil Protection & Humanitarian Aid - ECHO

  European Commission