Stiri Locale

 • Tolbaru Marius- salvator și în concediu

  „Nu am putut să stau deoparte!”

  Marius și-a petrecut 2 zile de concediu, împreună cu familia, în stațiunea Călimănești-Căciulata. De dimineață, își ducea bagajele către mașină, când a văzut fum gros ieșind dintr-o anexă a hotelului în care a fost cazat.

  - Alina, rămâi cu Maria la mașină și sună la 112! Eu merg să văd ce se întâmplă.

  Nu a apucat să se apropie prea mult, iar în locul fumului gros care ieșea au început să apară flăcările.

  „- Este cineva înăuntru?” - a strigat către personalul de la hotel care între timp a observat fumul și ieșea să vadă ce se întâmplă.

  - Nu este nimeni înăuntru, dar exact acolo avem depozitul! Sunt multe materiale inflamabile!

  - Înăuntru aveți hidranți! Ajutați-mă să întind o linie!

  Pentru că fumul era foarte persistent, Marius și-a înfășurat un prosop în jurul feței și a intrat să stingă.

  Împreună cu 2 pompieri voluntari care au sosit la locul intervenției, a reușit să domolească înaintarea flăcărilor.

  Când au sosit echipajele de intervenție, Marius evacua bunurile dinăuntru.

  - Mulțumim pentru ajutor! V-ați mișcat foarte bine! Sunteți de aici, de la hotel?

  - Sunt colegul vostru, de la Olt. Eram în zonă și nu am putut sta deoparte. Am limitat propagarea incendiului, dar mai sunt multe materiale înăuntru! Nu am reușit să evacuez încă totul.

  - Nu mai rămâneți măcar încă o zi la noi? Nu puteți pleca așa la drum! Voiam să vă mulțumim pentru că ne-ați ajutat.

  - Cu asta mă ocup! Mă bucur că am putut fi de folos.

  Nu, nu a mai rămas o zi. Concediul i s-a terminat. Mâine dimineață este de serviciu.

  Tolbaru Marius este șeful turei de intervenție de la Stația de Pompieri Scornicești.

  Felicitări, Marius! Ești întotdeauna la datorie!

 • Când îți dorești ceva cu adevărat, vei reuși. Ține doar de tine!

  Aceste cuvinte l-au motivat întotdeauna pe George. Deși a terminat facultatea de Inginerie Electromecanică, a simțit că vocația lui este alta. Condus de dorința de a-și ajuta semenii și din pură pasiune, a decis să se alăture marii familii a salvatorilor, iar acum urmează Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă, Boldești.

  O fire sportivă, încă din adolescență, viitorul salvator, Gheorghe Moise a participat la numeroase competiții naționale și internaționale de Powerlifting, unde rezultatele obținute și-au spus cuvântul.

  A urcat pe podium chiar de Ziua Națională a României la Campionatul European din Polonia, unde a obținut medalia de bronz și s-a poziționat pe locul al IV – lea la Campionatul Mondial din Danemarca, unde s-a autodepășit, reușind să ridice 267,5 kg la proba de genuflexiuni.

  Experiența acumulată, motivația și capacitatea de concentrare l-au făcut să devină și arbitru național și internațional al sportului care l-a format, Powerlifting.

  Felicitări, George! Îți dorim o carieră pe măsura ambiției tale!

 • Vlad și Cătălina- salvatori și-n timpul liber

  „- Ești acasă? Vino repede! A fost un accident! Un motociclist este rănit grav! Suntem la câteva case de voi!”

  Așa a sunat apelul primit de Cătălina. Împreună cu prietenul ei, Vlad, au alergat într-un suflet. Accidentul a avut loc la ei în localitate, în Lunca Ilvei.

  - Vlad, imobilizează-i capul și încearcă să-l liniștești. Este foarte important să nu se miște. Vorbește cu el.

  - Încearcă să te liniștești, va fi bine! Ambulanțele sunt pe drum, iar Cătălina știe ce face. Ajută oamenii de mult timp, ai încredere în ea!

  Deși avea multe traumatisme și sângera abundent, cu multă stăpânire de sine, Cătălina i-a acordat primul ajutor motociclistului de 26 de ani, așa cum făcuse în multe alte situații alături de colegii de pe ambulanțele SMURD.

  - Se aude o sirenă, ajung colegii noștri! Ești pe mâini bune! - îi repetau cei doi salvatori să îi dea curaj și putere. Scopul lor era, pe lângă primul ajutor, să îl țină conștient. Pe lângă fractura de la picior, lovitura de la cap îi putea fi fatală.

  Cătălina este voluntar SMURD din 2018, iar dorința ei este să ajute oamenii. Vlad a devenit de curând pompier la Detașamentul Bistrița și nu își imaginează să facă altceva.

  Felicitări, Cătălina!

  Felicitări, Vlad!

  Împreună ați salvat o viață!

 • O să fii bine micuțule, te ducem cât mai repede la stăpânii tăi

  În urmă cu puțin timp, pompierii giurgiuveni au intervenit la un incendiu izbucnit la un apartament.

  Fumul dens i-a alertat pe colegii noștri să înceapă cât mai repede căutarea posibilelor victime.

  Locuința părea a fi goală, până când, salvatorii au auzit dintr-o cameră un altfel de strigăt de ajutor. Un "miau" care s-a tradus imediat cu "sunt aici, am nevoie de voi".

  Din fericire, colegii noștri au reușit să evacueze în siguranță pisicuța și să lichideze cu promptitudine flăcările violente.

  Felicitări tuturor!

 • Salvator, indiferent de împrejurare

  Ieri a fost o zi foarte aglomerată, caracteristică începutului de an. Termene, dosare, rapoarte, tot tacâmul... Seara trebuia să ajung și la facultate, aveam examen.

  Cum am ajuns în sală, l-am salutat pe Dan și alți câțiva colegi pe care îi știu și am început să răscolesc prin geantă după caiete.

  Nu am apucat să ne așezăm în bănci, când o colegă s-a prăbușit brus de pe picioare, direct pe podea.

  Nimeni nu a apucat să reacționeze, cu excepția lui Dan. Nici acum nu înțeleg cum a ajuns atât de repede lângă ea.

  Dan a așezat-o în poziția de siguranță, a monitorizat-o și a sunat la 112. În scurt timp colegii de pe ambulanța SMURD au ajuns la fața locului și au preluat-o în siguranță.

  Astăzi, l-am căutat pe Dan de dimineață. Voiam să îmi povestească despre intervenția lui din sala de examen. Era pe platou, la pregătire fizică.

  L-am rugat să facă o pauză și să îmi spună mai multe despre cum a reacționat atât de repede și cum a știut exact ce trebuie să facă.

  Cu multă, chiar prea multă modestie, îmi răspunde: „ - Of, dar nu am făcut nimic deosebit! Am fost doar lângă ea, atât!”

  Dan, ai făcut ce faceți voi, pompierii salvatori, atât de dedicați și implicați. Salvați vieți și sunteți lângă oameni atunci când poate nimeni altcineva nu este!

  El este colegul nostru, Dan Curac, pompier sătmărean, un salvator, indiferent de împrejurare.