Bilanțul ultimelor 24 de ore

Bilanțul ultimelor 24 de ore

Peste 1.300 de situații de urgență au fost gestionate de pompierii militari, în ultimele 24 ore, la nivel național


Echipajele de salvatori au fost solicitate să intervină la 55 misiuni de stingere a incendiilor, 1.105 cazuri SMURD (1.099 misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență și 6 misiuni de descarcerare), 20 misiuni de deblocare sau salvare, precum și în alte 179 intervenții în sprijinul comunităților.


Dintre cele mai relevante situații înregistrate în ultimele 24 ore, amintim:


Intervenția pompierilor bucureșteni pentru pentru stingerea unui incendiu ce a cuprins două case și anexele acestora, în localitatea Jilava. Flăcările au afectat o suprafață totală de aproximativ 400 mp. Întrucât incendiul se manifesta cu violență, s-a dispus măsura de suplimentare graduală a forțelor de intervenție. Incendiul a fost localizat în scurt timp, însă intervenția a fost una de durată din cauza suprafeței extinse și a focarelor existente. Din fericire nu au fost înregistrate victime.


O altă intervenție relevantă, din cursul serii trecute, a avut loc în municipiul Arad, în urma izbucnirii unui incendiu la un magazin. În momentul sosirii salvatorilor la fața locului, flăcările se manifestau violent, cu flacără deschisă, pe întreaga suprafață. Intervenția salvatorilor a fost dificilă, propagarea incendiului fiind favorizată de cantitatea mare de material combustibil din interiorul spațiului afectat. Incendiul a fost limitat și lichidat după aproximativ 3 ore, fără victime.


Concomitent cu acest tip de misiuni, pompierii salvatori au fost pregătiți sa intervină pentru limitarea și înlăturarea efectelor vremii nefavorabile prognozate pentru acestă perioadă. Astfel, în contextul manifestării fenomenelor meteorologice prognozate, au fost înregistrate efecte la nivelul a 7 județe (AG, BR, BZ, CL, CT, DB și IL) unde circulația rutieră a fost temporar restricționată din cauza poleiului pe banda de urgență și prima bandă a autostrăzilor A1 și A2, pe 2 drumuri naționale (DN1A – DB, DN2 – IL) și pe 2 drumuri județene (DJ 203 – BZ și DJ 221 – BR) și s-a intervenit pentru degajarea a 2 copaci căzuți pe carosabil.


În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.


Evenimentele înregistrate la nivel național vor fi atent monitorizate de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store, precum și pe platforma www.fiipregatit.ro. Prin intermediul acestei platforme naționale de pregătire în situații de urgență puteți afla cum trebuie să reacționați în cele mai diverse situații, fiind prezentate într-un mod interactiv ghiduri care fac referire la incendii, inundații, prim ajutor, ger sau viscol, cutremur, precum și alte evenimente care vă pot pune în pericol viața.


SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

09.12.2020