Misiunile desfășurate de pompierii militari, în ultimele 24 ore

Misiunile desfășurate de pompierii militari, în ultimele 24 ore

În perioada sezonului rece, fiecare dintre noi folosește sobe, radiatoare, calorifere electrice și alte mijloace de încălzire, ceea ce determină o creștere a numărului de incendii.

 

Numai în ultimele 24 de ore, la nivel național, pompierii au intervenit pentru stingerea a 53 de incendii, majoritatea produse la locuințe.

 

Această vulnerabilitatea specifică perioadelor cu temperaturi scăzute este determinată, în cea mai mare măsură, de suprasolicitarea sau exploatarea cu defecțiuni ori improvizații a instalaţiilor şi aparatelor electrice, precum şi de exploatarea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire și neverificarea coșurilor de fum.

 

Dintre cele mai relevante situații înregistrate ieri, amintim:

 

  • Misiunea de stingere a unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case din județul Sibiu. Forțele operative ajunse la locul solicitării au constatat că flăcările manifestau pe o suprafață de aprox. 10 mp. Datorită intervenției prompte a pompierilor militari, incendiul a fost stins în mai puțin de o oră, fără a fi înregistrate victime, ci doar pagube materiale pentru familia al cărei cămin a fost în pericol.

 

  • O altă misiune care s-ar fi putut solda cu victime a fost și cea din județul Vâlcea, unde mai multe echipaje de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o gospodărie din localitatea Budești. În momentul sosirii la fața locului, salvatorii au constatat că flăcările se manifestau puternic, extinzându-se și la acoperișurile anexelor vecine. Intervenția a necesitat atenție sporită din partea colegilor noștri, ținând cont de rapiditatea cu care flăcările au distrus aproximativ 250 mp din suprafața imobilelor.

 

Pentru a evita astfel situații care pot face victime și se pot solda cu pagube materiale, asigurați-vă că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coşurile de fum cel puţin o dată pe an. O altă măsură foarte importantă constă în stingerea întotdeauna a focului din sobă înainte de culcare, fiind astfel înlăturat pericolul intoxicării cu monoxid de carbon.

 

În afara incendiilor înregistrate, o atenție deosebită este acordată și intervențiilor derulate de salvatori pentru acordarea de prim ajutor. Astfel, în ultimele 24 de ore, 1.158 persoane au primit asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.

 

Pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate. Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

16.12.2020